Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

A vízkő lerakódás megelőzése és eltüntetése

A vízkő lerakódás a mosógépek egyes alkatrészeit könnyen tönkreteheti, ezért fontos a vízkövesedés megelőzésére is hangsúlyt fektetni. Sok hasznos praktika van, amelyekkel kiküszöbölhetjük ezt a problémát.

Mi az a vízkő?

A vízkő akkor fenyegeti mosógépünket, ha kemény a víz. Ez azt jelenti, hogy a víz ásványi anyag tartalma magas, tehát sok benne a kalcium, magnézium és más hasonló ásványi anyagok. A kemény víz hatására a mosógép fűtőszála és más alkatrészei vízkövesek lehetnek, ez tulajdonképpen ásványi anyag lerakódás.

Hogyan hat a vízkő a mosógépre és a ruhákra?

  • A vízkő csökkenti a mosószer, mosógél tisztító erejét, így nehezebb lesz tisztává varázsolni a ruhákat.
  • A vízkő lerakódik a mosógép fűtőszálán és egyéb alkatrészein, ettől pedig hamarabb meghibásodhat.
  • Mivel a mosószerek hatékonysága is csökken, akár a ruhákon is lehet vízkő lerakódás, ettől kemény, érdes tapintásúvá válhatnak a textíliák.

A vízkövesedés megelőzése

Használhatunk különféle vízlágyító szereket, ezek semlegesítik a vízben lévő ásványi anyagokat, így azok nem képesek lerakódni a mosógép alkatrészein és a ruhákat sem teszik tönkre. Vagy kipróbálhatjuk a jól bevált házi praktikákat is! Az ecet csodákra képes, nem hiába vesszük nagy hasznát takarításkor is. Mosáskor öntsünk egy kis ecetet a ruhákhoz, így megelőzhető a probléma kialakulása. Az ecettől nem lesznek kellemetlen illatúak a ruhák, jót tesz a textíliáknak, kellemesebb tapintásúak lesznek tőle.

A vízkő eltüntetése

Ha már kialakult a probléma, akkor sem kell megijedni, a vízkővel egyszerűen felvehetjük a harcot! Ebben az esetben oldjunk fel vízben egy liter ecetet és öntsük a mosógép adagolójába, majd indítsunk el egy mosást maximális hőfokon.

Amikor a program lejárt, indítsunk el egy átlagos programot, most már a 40 C°-os víz is elég lesz. A vízkő lerakódás sok esetben így eltűnik a mosógép alkatrészeiről és a ruháink újra frissek és foltmentesek lesznek mosás után.

Amennyiben nagy mértékű a vízkő lerakódás, ezt a folyamatot 2-3 alkalommal is megismételhetjük, hogy biztos legyen a siker.

A mosógép megvédése érdekében időnként érdemes ezt a megoldást bevetni, így megelőzhetjük, hogy a vízkő tönkretegye a mosógépben lévő különböző alkatrészeket.

Akár 10 csepp teafaolajat is hozzáadhatunk az ecetes vízhez, így még hatékonyabb lesz a vízkőmentesítés és a baktériumok is eltűnnek a mosógépből.