Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Vasalók típusai

Az elektromos vasaló a legnépszerűbb háztartási készülékek egyike, világszerte 100 % körüli a háztartások ellátottsága, ezen belül egyre jelentősebb a gőzölögtetős változat részesedése.

Az első villamos fűtésű vasaló 1893-ban jelent meg a piacon, Amerikában és Európában közel egy időben. Magyarországon az 1900-as évek első éveitől gyártanak villamos vasalókat, az 1960-as évektől hőfokszabályozós, 1980-tól gőzölögtetős kivitelben is. A hazai kereskedelem nagy választékot kínál villamos vasalóból. Az európai gyártmányok többsége megtalálható az üzletekben.

Miért célszerű vasalni?

A vasalás célja, hogy a mosás és szárítás közben formájukban és szilárdságukban igénybe vett textíliákat eredeti állapotra visszaállítsa. Ez az eljárás a vasalással együtt járó kontakt hővel való érintkezéssel-, a textilszálak nedvességtartalmának elgőzölögtetésével, a textilszálak nyújtásával és simításával történik. A vasalás a hő, a nedvesség és a nyomás együttes hatásának eredménye. A vasalótalp hőmérsékletével járó kontakt hő, a nedvességből keletkező gőz és a textíliára kifejtett nyomás egymást kiegészítik.

A vasaláshoz szükséges, illetve megengedett vasalótalp-hőmérsékletek, textilféleségek szerint csoportosítva, a következők (°C):

  • nylon, perlon és hasonló műanyagok, műselymek 80-105 °C
  • selyem 100-130 °C
  • gyapjú 130-165 °C
  • pamut 175-200 °C
  • lenvászon 200-220 °C

A különböző hőmérsékleti értékek betartása történhet a villamos teljesítmény ki- és bekapcsolásával vagy hőmérsékletszabályozó alkalmazásával. Kezdetben a vasaló csak hőmérsékletszabályozó nélkül készült, és még ma is használnak ilyen egyszerű vasalótípusokat. A hőfokszabályzó nélküli vasaló súlya 2,5-3,5 kg, a szokásos teljesítmény 400-500 W. A hőfokszabályzón alkalmazása biztosítja a hőmérséklet pontos betartását és lehetővé teszi a villamos teljesítmény növelését. A hőfokszabályzós vasalók 0,5-1,5 kg súllyal és 900-1200 W teljesítménnyel készülnek.

Gőzőlős vasalókról

Amint arról már szó volt, a vasaláshoz nedvesség is kell, és a vasaló ezt a nedvességet vasalás közben gőzzé alakítja át. Különösen gyapjú holminál, valamint pamut és len ruhaneműknél nem elegendő a szokásos belocsolással elérhető nedvesség. A vasalótalp és a ruhafelület között kialakuló gőzréteg (gőzfilm) könnyíti a vasalást. E felismerés alapján kezdték el a gőzölögtetővel ellátott vasalók gyártását. A gőzölögtetővel készülő hőfokszabályzós vasalók legáltalánosabb szerkezeti elrendezése, hogy a kazántér és a vasalótalp között tűszelep helyezkedik el, amelyen keresztül vizet csepegtetnek a vasalótalp erre a célra kiképzett üregébe, ahol a víz gőzzé alakul át a talp furatain keresztül.

Európában az 1970-es évek közepétől kezdtek elterjedni a gőzölögtetős vasalók vízpermetezővel ellátott változatati. A vízpermetező feladata, hogy a makacs gyűrődéseket és ráncokat megnedvesítse és ezáltal a vasalást elősegítse. A vízpermetezés a vasalás fogantyúján elhelyezett gomb segítségével, a tartályból egy fúvókán keresztül történik.

A gőzölögtetővel készülő vasalók szokásos villamos teljesítménye 1400-2000 W, a víztér befogadó képessége 200-300 cm3, a gőzteljesítmény folyamatos gőzadagolás esetén 0-20 g/perc, rövid időre lökésszerűen 40 g/perc, öltönyhöz, függönyhöz függőleges helyzetben 65-85 g/perc. A vasalási idő egy tartály vízzel 20-40 perc. A gőzölögtetővel készülő vasalók szokásos tömege 1,3-1,6 kg.

A gőzzel való vasaláshoz a legelőnyösebb vasalótalp-hőmérséklet 150 °C. Ez az érték a szabályozógomb "gyapjú" állásának felel meg. A gőzölögtetővel készült vasalók víztöltés nélkül is használhatók, hasonlóan az egyéb hőfokszabályzós vasalókhoz. A különböző vasalótípusokhoz mellékelt használati utasítások adnak tájékoztatást arról, hogy a vasaló milyen vizet igényel, illetve milyen vízkő eltávolítási eljárással készült. Egyes gyártók vízlágyító szerkezetet alkalmaznak, más cégek a csapvíz és a desztillált víz fele-fele keverését ajánlják, és vannak típusok, amelyek a vasalás végeztével extra erősségű gőzzel távolítják el a vízkőlerakódást.

A gőzölögtetővel ellátott vasalók többségéhez a gyártók megengedik a vezetékes víz használatát, ha a helyi víz keménysége nem lépi túl a 170nk

Vasaló biztonsági automatikával

A különböző gyártmányú és rendszerű vasalóknál sok bosszúság és kár származik a gondatlanságból a ruhán felejtett forró vasalótól. Ma már több olyan vasaló került forgalomba, amely úgynevezett “termostop” védelemmel készül.

Az ilyen vasaló a szokásos szolgáltatásokon túl – tehát a pontos hőfokszabályozó, gőzölögtető és vízpermetező szerkezet mellett – el vannak látva egy elektronikus vezérlésű szerkezettel, amely megakadályozza a gondatlan kezelésből adódó károkat.

A beépített elektronikus szerkezet automatikusan kikapcsolja a fűtést, ha a vasaló nincs használatban, azaz, ha nem mozog. A mozgásérzékelő úgy van beállítva, hogy kikapcsolja a fűtést, ha a vasaló mozgása 30 másodpercen túl szünetel, vagy ha a pihenésre hátratámasztott vasalót 8 percen túl nyugalmi helyzetben hagyják. Működésbe lép a mozgásérzékelő akkor is, ha a vasaló oldalra dől vagy felborul. Ez utóbbi esetben a mozgásérzékelő 2 másodperc alatt kikapcsolja a fűtést. Ezek a biztonsági automatikával rendelkező vasalók a fűtőtest kikapcsolásával egy időben figyelmeztető fény- és hangjelzést is adnak.

Vezeték nélküli vasaló

Az a zsinor, amely a vasalót a villamos hálózattal összeköti, vasalás közben gyakran útban van. Ezen akadály elhárítására készülnek a villamos vezeték nélküli vasaló, mely két részből áll. Egyik maga a komplett vasaló, minden szerelvényével, beleértve a gőzölögtetőt is, de vezeték nélkül. A másik egy állvány, amelyre a vasaló hátsó részével feltámaszkodik. Ez utóbbi köti össze a villamos hálózattal. A vasaló csak az állványra támasztott állapotában van a hálózattal összekapcsolva, ebben a helyzetben történik a vasaló felfűtése. Vasalás közben a vasaló nincs a villamos hálózattal összekötve.

vezeték nélküli vasaló

A vezeték nélküli és gőzölögtetővel ellátott vasaló egyébként mindent tud, amit egy korszerű, de hagyományos vasalótól elvárnak. A zsinór nélküli vasaló teljesítménye a szokásos 1000-1300 W helyett 1600-1800 W. Ezzel magyarázható, hogy a vasaló nagyon rövid idő alatt feltöltődik, s egy feltöltéssel hosszabb ideig használható. Ez a vasalótípus az első bekapcsolás után 90 másodperc alatt eléri a felfűtött állapotot, beleértve a gőzölögtetéshez szükséges hőmérsékletet is. Ezután egy-egy utántöltés 5-25 másodpercig tart, amelyet követően 60-90 másodpercig lehet vasalni. Ez megfelel a vasalás átlagos ritmusának, egy vasalásnál ugyanis általában 40 másodpercenként teszik le a vasalót, hogy a ruhán igazítsanak.

Az útivasaló

Az útivasaló a hőfokszabályozós száraz és gőzölögtetővel ellátott vasalónak 110 és 230 V-ra átkapcsolható, kisebb méretű és kisebb teljesítményű változata. A kisebb helyigény miatt rendszerint lehajtható fogantyúval készül.

utivasaló

Vasaló külön víz-, illetve gőztartállyal

A gőzölögtetővel ellátott vasalók speciális változata a külön víz-, illetve gőztartállyal készülő típus. A külön tartályos gőzölögtetős vasalók két változatban készülnek: villamos motoros szivattyúval, amely a külön tartályból a hideg vizet eljuttatja a vasalófedél alatt lévő tűszelephez. A tűszelepen keresztül a víz vízcsepp formájában lejut a vasalótalp erre a célra kiképzett üregébe, ahol átalakul gőzzé; a gőztartályos változatnál külön tartályban képződik a gőz és onnan jut a vasalótalp erre a célra kiképzett üregébe.

külön gőztartállyal rendelkező gőzvasaló

A külön tartály űrtartalma 1-1,5 liter, a tartály fűtésének teljesítménye

1800-2200 W, a gőzteljesítmény 50-85 g/perc. Egy töltéssel kb. 1 órát lehet vasalni. Mindkét külön tartályos eljárásnál a tartályt és a vasalót a villamos vezeték mellett még egy csővezeték is összeköti, amelyen egyik esetben a víz, másik esetben gőz áramlik.