Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Néhány egyszerű tipp, amely megkönnyíti a vasalást

Meglehetősen kevesen vannak azok, akik a vasalást szórakoztató tevékenységnek látják, a legtöbb ember ugyanis minél egyszerűbben és főleg minél gyorsabban szeretne túlesni ezen a feladaton. Ha te is közéjük tartozol, feltétlenül tekintsd át az alábbi, igazán nagyszerű vasaláskönnyítő tippjeinket!

Makacs gyűrődések? Ugyan! Győzd le őket könnyedén!

Ha már legalább egyszer vasaltál életedben, jól tudod, hogy léteznek olyan textíliák, amelyek gyűrődéseikkel még a csúcsmodern vasalók sem bírnak el. Jó hír azonban, hogy van néhány elképesztő praktika is, amelyekkel felvértezve magad, te kerülhetsz ki győztesen!

Itt van például a vizes trükk. Ehhez nincs másra szükséged, mint egy üres spriccelő fejes flakonra. Ha korábban tisztítószert, vagy egyéb más vegyszert tároltál benne, a használat előtt alaposan mosd ki!

Manapság azonban már pár száz forintért vehetsz is ilyen üres flakonokat. Mielőtt nekilátnál az adott ruhadarab vasalásához, a flakonba töltött vízzel permetezd be a textilt. A vizes anyagon jobban csúszik a vasaló és garantáltan nem hagy gyűrődést maga után. Ráadásul nem kell attól sem tartanod, hogy megégeted az anyagot!

A nagyobb textíliákat, mint például az ágyneműket, nehezebb kézzel bespriccelni. Erre is van viszont egy jó megoldás! Vasalás előtt tedd vissza az ágyneműket a mosógépbe, úgy, hogy két átnedvesített törölközőt is melléjük helyezel. Ha ez megvan, kapcsold be a gépen a centrifuga funkciót. Már néhány perc is elég lehet ahhoz, hogy az ágyneműk magukba szívják a vasaláshoz szükséges mennyiségű vizet.

A fentieken kívül adunk még plusz egy tippet is! Ha nagyon makacs a gyűrődés, vegyél elő egy darab jégkockát, majd tedd bele egy puha, vékony anyagba (például textilzsebkendő) és a gyűrődés mentén dörzsölt be vele a ruhát. Ha ezzel végeztél, vasald ki a gyűrődést!

Tippek nehezen vasalható textilekhez

Vannak olyan anyagok, amelyekről jogosan hihetjük, hogy egyszerűen képtelenség kivasalni őket. Ilyen ruhák esetében lehet igazán hasznos az úgynevezett fóliás trükk.

A fóliás trükk elvégzéséhez első körben távolítsd el a vasalódeszkádról a huzatot! Ha ez sikerült, a deszkát borítsd be egy réteg alufóliával úgy, hogy az sima legyen, majd helyezd rá vissza a huzatot. Az alufólia kiváló hőtartó, ezért a vasaló által kibocsátott hő nem szökik el a deszkán keresztül. Ez a trükk a nehezen vasalható anyagokat is megszelídíti!

A hímzett ruhák kedvelőinek is sokszor meggyűlhet a baja a vasalással. Az ilyen anyagok hiába vannak szépen kivasalva, a hímzések környéke valahogy mindig gyűrött és redős marad. Ilyen esetben hasznos, ha egy frottír törölközőt terítesz a deszkára, amire hímzéssel lefelé kell ráhelyezni a ruhát. Ezután már nincs más teendőd, mint kivasalni!

Szövetkabátok, szoknyák, nadrágok vasalása sem egy leányálom. Ha szövetanyaggal van dolgod, vasalás előtt teríts a ruhára valamilyen nem túl vastag, nedves anyagot. Ha így vasalod ki a szövetet, a gyűrődések hamarabb eltűnnek. Ha nedvesség marad a ruhában, ruhakefével finoman paskolva nagyrészt eltüntetheted azt. Ezután még hagyd a vasalódeszkán száradni!

Égési nyomok eltüntetése

Fehér textil esetén, ha vasalás közben égési sérülés keletkezik az anyagon, szórd meg azonnal sóval az érintett felületet, majd tedd ki egy kicsit a napra. A művelet hatására a folt elkezd majd halványodni. Amint ez bekövetkezik, öblítsd ki a sót az anyagból és az égési folt eltűnik. Ha mégsem, szükség lehet többszöri ismétlésre, míg a várt hatást eléred.

Ilyen égési nyomokat úgy is eltüntethetsz, hogy egy darab ruhát ecetbe mártva, áttörlöd vele a foltot, majd az ecetet egy másik, tiszta ruhával felitatod.

Ecettel a tartós élekért!

Az élekre vasalt nadrágokat manapság is sokan kedvelik, de ezek csak akkor mutatnak valóban szépen, ha az élre vasalás helyesen történik. Hogy az él ne szaladjon el, nagy segítségedre lehet az ecet ereje.

Ehhez ecetből és vízből fele-fele arányban készíts oldatot. Az oldatot ezután töltsd szórófejes flakonba és vékonyan hintsd be vele az anyagot. Meglátod, milyen könnyű dolgod lesz így az élre vasalás során!

Ha vaskosabb, durvább szövésű anyaggal van dolgod, amelyre élt kívánsz vasalni, szintén készítened kell egy oldatot, amelyben egy rész ecet és két rész víz szerepel. Ezzel az oldattal első ízben nedvesíts meg egy anyagot, majd azzal töröld át a vasalni kívánt ruhát. Az él helyére helyezz vastagabb barna papírzacskót és így láss hozzá a vasaláshoz!

Rakott szoknyák esetében használj finomabb csiszolópapírt, amelyet a rakás alá kell helyezned. Ha sikerült, vasald át a szoknyát!

Felhajtások eltüntetéséhez fele-fele arányú víz-ecet oldatba márts bele egy törlőkendőt és vasaláskor ezt rakd a felhajtás alá!

Reméljük, tetszettek az ötletek és alkalomadtán kedvet kapsz majd a kipróbálásukhoz, hogy megkíméld magad a felesleges vesződésektől!