Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Új vagy használt mosógépet vásároljunk?

A mosógépvásárlás előtt mindenki töpreng egy picit, hogy milyen készüléket válasszon és az új legyen, vagy inkább használt. Mint mindennek, a használt és az új mosógépeknek is megvannak az előnyeik és a hátrányaik. Ismerjük most meg ezeket, így a jövőben könnyebb lesz a mosógép vásárlás.

Használt mosógépek hátrányai

A használt mosógép mellett sokan döntenek, mivel a bolti ár feléért, vagy még annál is kevesebbért hozzá lehet jutni. A gond csak az, hogy használt mosógépet venni zsákbamacska, mert nem tudhatjuk, milyen alkatrészek lehetnek hibásak, kopottak, vagy vízkövesek.

A megoldás az lenne, hogy mielőtt megvásároljuk a mosógépet egy szerelővel ellenőriztetjük és elindítunk egy próbamosást, de ezt nem biztos, hogy minden eladó jó szemmel nézi. Ha nem szeretné megengedni az eladó, hogy egy szerelővel megnézessük a mosógépet mielőtt megvásároljuk, akkor kezdhetünk gyanakodni, hogy valami nincs rendben a készülékkel.

A másik gond a méret lehet. Előfordulhat, hogy találunk egy jó állapotban lévő, kedvező árú mosógépet, de az nem fér be a fürdőszobába, így vagy másikat kell keresnünk, vagy át kell rendeznünk az adott helyiséget.

A higiénés szempontok miatt sokan nem szívesen vásárolnának használt mosógépet, mert nem tudhatjuk ugye ki és milyen ruhadarabokat mosott benne mielőtt hozzánk került. Ha csak emiatt ódzkodunk a használt készülékektől, akkor elindítunk egy-két mosást 90 fokon és nem kell tartanunk a kórokozóktól és baktériumoktól. Ez egyébként az új mosógépek esetében is ajánlott!

Amennyiben használt készülék mellett döntünk, garanciára nem számíthatunk, így egy esetleges meghibásodás folyamán a javíttatás és alkatrész csere költségei a vásárlót terhelik.

A használt mosógépek előnyei

A használt mosógép vásárlásnak előnyei is vannak. Első sorban ugye olcsóbban juthatunk hozzá a géphez, mintha újonnan vásárolnánk. Ami talán ennél is jobb, hogy különleges darabokat is találhatunk. Akár külföldi mosógépeket is, amelyek hazánkban bolti forgalomban nem is megvásárolhatóak. Így egy kis keresgéléssel rátalálhatunk egy minőségi, nagy teljesítményű mosógépre, de ehhez idő és utánajárás szükséges.

Akik költözés előtt állnak, vagy külföldön próbálnak szerencsét sok esetben eladják a háztartási eszközeiket, ha figyeljük a hirdetéseket és türelmesek vagyunk több ilyen hirdetést is találhatunk. Egy kis szerencsével olyan készüléket is találhatunk, amelyik csak pár hónapja van használatban. Így jóval a bolti ár alatt vehetünk meg egy szinte új mosógépet.

Új mosógépek hátrányai

A legnagyobb hátrány talán a borsos ár. Az új mosógépek között is találhatunk kedvező árut, de ha a legújabb modellre vágyunk, amely különleges funkciókkal rendelkezik akkor sok esetben mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Az is előfordulhat, hogy egy csúcsmodellt vásárolunk és utólagosan rájövünk, hogy nincs is szükségünk bizonyos programokra, vagy kár volt 10 kg. kapacitású készüléket vásárolnunk, mert nem halmozzuk fel a ruhákat, így takarékosabb választás lett volna egy kisebb készülék. A vásárlás előtt érdemes átgondolnunk az igényeinket, mert ha utólagosan jövünk rá, hogy a megvásárolt mosógép nem a legmegfelelőbb darab, eladhatjuk de jóval kevesebb pénzért mint amennyiért megvásároltuk.

Új mosógépek előnyei

Az új mosógép vásárlás előnye, hogy olyan készüléket választunk amilyet csak szeretnénk. Akár a legújabb modellt is megvehetjük és olyan programokkal, funkciókkal rendelkezik amilyet szeretnénk. A márka-hűek pedig ragaszkodhatnak a kedvenc gyártójuk készülékéhez. Nem kell utólagosan átrendezni a fürdőszobát, mert túl nagy a mosógép, mivel akkora méretűt választhatunk amely elfér a meghatározott helyen. Ráadásul a készülék mellé még garanciát is adnak, így 2-3 éven át biztosan nem kell attól tartanunk, hogy ha meghibásodik akkor a javíttatás hatalmas költségekkel jár. Az interneten az árakat is könnyűszerrel összehasonlíthatjuk, így nem nehéz kiválasztani a legkedvezőbb árú készüléket.

Összességében elmondhatjuk, hogy a használt és az új mosógépeknek is megvannak az előnyei. A lényeg, hogy legyünk körültekintőek és még mielőtt döntenénk, tájékozódjunk, ismerjük meg a kínálatot, hogy a számunkra legmegfelelőbb mosógép mellett dönthessünk.