Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Tisztító, vagy otthoni mosás?

A mosás mindennapos feladat, hiszen az elegáns megjelenéshez hozzátartozik a tiszta, foltmentes ruha is. Egyes ruhadarabokat viszont nem tudunk otthon kimosni, mivel túlságosan nagyok, vagy olyan anyagból készültek, amelyeknek árthat a nem megfelelő tisztítás.

Milyen ruhadarabokat vigyünk tisztítóba?

A kosztümöket, öltönyöket, estélyi ruhákat mindenképpen érdemes tisztítóba vinni. Ennek több oka is van. Ezeket a ruhadarabokat kimoshatjuk mosógépben is, de az eredmény rémisztő lesz, mivel gyűrötté válnak a ruháink. Így ha a tisztító árát meg is spórolnánk, a vasalás hosszú órákat venne igénybe és még akkor sem biztos, hogy az elegáns ruhadarabjaink olyanok lennének, mint újkorukban!

A tisztítókban más eljárással varázsolják frissé és üdévé a ruhákat. Az ipari eszközöknek és tisztítószereknek köszönhetően nem sérülnek az érzékeny ruhadarabok. Az adott anyagú ruhaneműkhöz megfelelő tisztítószert használnak és a víz is kellő hőfokú. Arról nem is beszélve, hogy ki is vasalják a ruháinkat, így nem kell a kosztümök, vagy öltönyök élre vasalásával kínlódnunk.

Az estélyiruhák általában érzékeny anyagokból készülnek és sok esetben strasszok is díszítik őket, ezért különleges odafigyeléssel kell tisztítani őket, ami otthoni körülmények között még egy rutinos háziasszonynak is nehéz feladat!

A bundákat, bőrkabátokat sem érdemes otthoni körülmények között tisztítanunk, mivel könnyedén kárt okozhatunk bennük. Ráadásul a hagyományos mosószerek nem is megfelelőek erre a célra.

A nagyobb lakástextíliák tisztítása is gondot okozhat. A csipkefüggöny, vagy a selyemágynemű kimosása nem egyszerű. A kanapé, vagy a fotel huzat kitisztítása pedig még körülményesebb. Érdemes ezeket a textíliákat is tisztítóba vinnünk, ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni.

Mit kezdjünk a foltos ruhákkal?

Rengeteg -féle folttisztítószer és házi praktika létezik, de a makacs foltokat nem sikerül mindig kiszedni a ruhákból. A tisztítókban viszont olyan speciális vegyszereket használnak, amelyek a nehezen eltüntethető foltokat is képesek kiszedni akár az érzékeny anyagból készült ruhaneműkből is. Ezért ha a kedvenc blúzunk, szoknyánk, öltönyünk foltos lett, nem érdemes otthon bajlódnunk vele, vigyük inkább tisztítóba.

Otthoni ruhatisztítás

A mindennap használatos ruhaneműinket bátran moshatjuk mosógépben, hiszen ezek tisztítása nem igényel különösebb tudást. Arra mindig figyeljünk, hogy milyen hőfokon mossuk a ruhákat. Nem attól lesznek szebbek a ruhák, ha magas hőfokon mossuk őket. Tartsuk be a címkéken leírt előírásokat és akkor biztosan nem sérülnek kedvenc ruhadarabjaink. A minőségi mosószer is elengedhetetlen! Ha nagyon szennyezett ruhákat szeretnénk tisztává varázsolni, akkor érdemes azokat hosszabb programon mosnunk, vagy előáztatnunk. A foltkiszedő szerek használatától se riadjunk meg, hiszen ezek a ruhákkal szemben kíméletesek.

A különleges odafigyelést igénylő ruhadarabokat és lakástextíliákat érdemes tisztítóba vinnünk, hiszen a tisztítás költsége elenyésző ahhoz képest, mekkora kárt okozhatunk az otthoni kísérletezéssel!