Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Tippek az energia- és pénztakarékos mosáshoz

Koszos zoknik, foltos pólók és izzadtságszagú ingek mindig lesznek. A mosás életünknek az egyik legbiztosabban ismétlődő pontja, melyet sem kikerülni, sem halogatni nem lehet. Ez pedig nem kevéssel képes megdobni a rezsiköltségeket, ha a villanyt, a vizet és persze a többféle mosószert, öblítőt, vízkőoldót is számba vesszük, amiket rendszeresen használunk a mosáshoz.

Ha szeretnéd csökkenteni a mosás költségeit, semmilyen extra módszerre nincs szükséged, csupán egy kis tudatosságra!

Mosószerek

A választék szinte végtelen. Rengeteg különböző márka kínál extra hatékonyságot, különleges összetevőket, fantasztikus illatokat a mosószerekben. Mosolyogva tesszük őket a kosarunkba és örömünk egészen addig tart, míg a pénztárhoz nem érünk. Hogyan moss olcsóbban?

- Vásárolj sajátmárkás termékeket!

Az egyes üzletláncok sajátmárkás termékei jóval olcsóbbak, miközben sokszor ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák, tehát hatékonyságuk is azonos a híres mosószerekével. Ne dőlj be és ne te légy az, aki megfizeti a marketing költségeket és a szemet kápráztató csomagolást! A sajátmárkás termékekkel sokkal kevesebbért moshatsz.

- Mosóporok

A mosóporok általában olcsóbbak, mint a folyékony mosószerek és gyártásukhoz kevesebb környezeti erőforrást használnak fel. Annak érdekében, hogy a ruhákon ne maradjon fehér folt mosás után, a mosóport egy kevés vízzel higítva tegyük a mosógépbe. Ezzel a lerakódásokat is csökkenthetjük.

- Szódabikarbóna

A szódabikarbóna természetes szagelszívóként működik, csodás hatást fejt ki az izzadt, büdös ruhákra. Tölts egy negyed bögre szódabikarbónát a mosógép öblítő adagolójába és máris, mint természetes lágyítót és szagtalanítót használhatod! Folteltávolításhoz a szódabikarbónát fele-fele arányban keverd össze vízzel és tedd a foltra, hagyd rajta néhány percig, mielőtt bedobnád a ruhát a mosógépbe.

- Ecet

A zsírral szennyezet ruhákhoz használj ecetet! Ez nemcsak tisztító hatással rendelkezik, de fantasztikus fertőtlenítő is, mely elbánik a baktériumokkal, csírákkal, penészgombákkal. Akárcsak a szódabikarbóna, az ecet is jó szolgálatot tesz a kellemetlen szagok ellen. Ha fehéríteni szeretnéd a ruháidat, egy bögre ecethez adj negyed bögre szódabikarbónát. Ha a korábbi mósószerfoltokat szeretnéd eltávolítani, fél bögre ecetet tölts a mosógép öblítő adagolójába. Ruháid tiszták és frissek lesznek, az ecet szúrós szaga száradás közben elillan.

Mosás

- Legyen tele a mosógép!

Ha csak félig töltöd meg a mosógépet, kevesebb vizet használsz ugyan, viszont ugyanannyi áramot fogyasztasz, miközben kevesebb ruhát mosol. A félig teli mosógépet beindítani az egyik legegyszerűbb módja a pénzszórásnak.

- Moss hideg vízzel!

Felejtsd el a melegvizet és máris érezni fogod a különbséget a pénztárcádon! A forró vizet spórold meg a fehér törölközők, zoknik és fehérneműk mosására. A szakemberek szerint a mosás során felhasznált energia 90%-a a víz felmelegítéséből származik. Könnyen kiszámolhatod, neked mennyit jelent ez évente!

- Használd a legrövidebb programot!

Az enyhén szennyezett ruhákhoz nem kell órákig járatnod a mosógépet. Ezzel nemcsak energiát takarítasz meg, de jelentősen megnövelheted vele a mosógép élettartamát is.

- Válts elöltöltős mosógépre!

A felültöltőssel összehasonlítva ezek a gépek mosásonként 40%-kal kevesebb vizet, 60%-kal kevesebb energiát használnak és emellett kevesebb mosószerre is van szükségük ahhoz, hogy ruháinkat tisztán lássuk viszont. Az elöltöltős mosógépek nem véletlenül drágábbak, de a befektetés nagyon hamar megtérül