Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Mosógép tisztítása

A mosógépben megjelenő penész eltávolítása

Gyakori, hogy a mosógép egyes részein, főleg az öblítő és mosószer adagoló tartályokban viszonylag gyakran láthatunk penészes lerakódásokat. Ezek azért alakulnak ki, mert a legtöbbször nem fordítunk túl sok időt és energiát a mosógép, vagy bármilyen más háztartási eszköz szakszerű karbantartására.

Az sem köztudott, hogy három, vagy legalább hat havonta érdemes egy alapos tisztításnak alá vetnünk a mosógépünket is, ha pedig szennyeződésre utaló jeleket látunk, ne halogassuk a munka elvégzését! A tiszta mosógép nem csak, hogy higiénikusabb, de az élettartalma is hosszabb lehet!

Ráadásul nem is kell nagy munka ahhoz, hogy hatékonyan megszabaduljunk a mosógépben megjelenő fekete és büdös penésztől. Nézzük hát, mit is tehetünk a penész ellen!

Így védekezhetünk a penész ellen

A fekete penész spórákkal szaporodik, aminek kifejezetten kedvez a nedves környezet. A mosógépek esetében leginkább az adagoló rekeszekben üti fel fejét a penészedés, mivel a mai mosószerek sem képesek útját állni a penésznek. Az újfajta mosószerek ráadásul a kímélő hatásuk miatt jóval kevesebb fertőtlenítőszert tartalmaznak, mint korábbi elődjeik.

Emellett, az emberek többsége a ruhákat kímélve, általában 30-40°C-on mos, ami ideális hőmérsékletet biztosít nem csak a penész spórák, de egyéb más baktériumok szaporodásának is.  A penész ráadásul azonkívül, hogy borzalmas látványt nyújt, az egészségre sincs jó hatással, és a szaga is kifejezetten kellemetlen.

A mosógép adagoló tartályait a tisztítás előtt szereljük ki és lehetőleg hipóval, vagy más tisztító-fertőtlenítő szerrel alaposan mossuk át! Jó, ha van otthon egy már használaton kívüli fogkefe is, amely segítségével a nehezebben hozzáférhető részeket is könnyedén áttisztíthatjuk.

Használatkor arra is ügyelni kell, hogy a programok lejárta után, mind az adagolóknak, mind pedig a dobnak legyen esélyük rendesen megszáradni. Ennek érdekében az adagolókat mindig húzzuk ki, a mosógép ajtaját pedig hagyjuk nyitva. A jól szellőző közegben a fekete penész is jóval kisebb eséllyel tud csak megtelepedni.

Ha a fentieket betartjuk, akkor mindenkor garantáltan tiszta mosógépnek örvendhetünk, és nem kell attól tartanunk, hogy mosáskor a tisztítás helyett egy jó nagy adag szennyes és büdös vízzel öblítjük át féltett ruháinkat!