Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Mosási tippek a szebb ruhákért

A mosást többféle szempontból lehet okosan csinálni. Néhány trükkel időt és pénzt takaríthatunk meg, más módszerekkel pedig hosszan megőrizhetjük ruháink színét és formáját. Mindez nem kerül különösebb fáradtságba, csupán egy kis odafigyelést igényel.

 

 

 

 

  • Folttisztítás

Amint a folt rákerül a ruhára, azonnal próbáljuk meg eltávolítani. Ha megvárjuk, míg megszárad, szinte biztos, hogy örökre rajta hagyja nyomát a ruhánkon. A legjobb, ha egy kevés mosószert öntünk egy lavór vízbe és abba áztatjuk be a ruhát. Ha kényes foltról van szó, használjunk helyileg folttisztítót, de csakis az áztatás után. Ezt se dörzsöljük, mert kikoptatjuk ott a ruha színét és az anyag is bolyhos lesz tőle.

  • Megfelelő hőmérséklet

Akár kézzel mosunk, akár a mosógépbe tesszük a ruhát, mindig a címkén lévő utasítást kövessük. A legfinomabb anyagokhoz általában a hideg vizet ajánlják, akárcsak a fakulásra hajlamos, élénk színű ruhákhoz. Meleg vízzel a mérsékelten szennyezett darabokat és a kézi szőtteseket mossuk. A fehérneműket, törölközőket, ágyneműket 60 fokon mossuk, ennél melegebb vizet, 90 fokosat, csak a nagyon szennyezett ruhákhoz használjunk, melyek megtartják a színűket.

  • A fehér maradjon fehér

Szomorúan vesszük tudomásul, hogy a fehér ruháink lassan szürkévé, sárgává válnak. Pedig ez nem a véletlen műve. Előfordulhat, hogy nem használunk kellő mennyiségű mosóport, így a ruha nem tud teljesen megtisztulni. Lehet, hogy túl alacsony hőfokot választunk a mosáshoz (a fehér ruhák számára a legjobb a magas hőmérséklet), de sokszor elkövetjük azt a hibát is, hogy nagyon szennyezett ruhákat mosunk együtt a kevésbé piszkosakkal, amiktől azok még piszkosabbá válnak. Érdemes fehérítő termékeket használni, amelyek kíméletesek a ruhához, de mosógépünket sem árt átnézni, mert a túlzott vízkőlerakódás is okozhatja a fehér ruhák beszürkülését.

  • Fakulás ellen

Mindenkivel előfordult már, hogy egy fekete vagy élénkszínű ruhát tett be a gépbe, mosás után pedig egy kopott, viseltesnek tűnő darabot bányászott elő belőle. Alapszabály, hogy a színvesztésre hajlamos holmikat (pl. fekete vagy sötét farmerek) mindig kifordítva mossuk. Ellenőrizzük a víz hőmérsékletét is, mert minél melegebb a víz, annál inkább fakulnak a színek.

  • Előzd meg, hogy összemenjen!

A legtöbb ruha aközben megy össze, amikor a víz fellazítja a szövetet. A méretvesztés általában nem nagy, csupán 1-3%-os, de felvéve már a legkisebb különbség is szembetűnő lehet, akár teljesen használhatatlanná teheti a ruhát, például, amikor egy bélés veszti el eredeti méretét. Természetesen elsősorban a címkén lévő kezelés utasításokat vegyük figyelembe, de általában az összemenésre hajlamos ruhák számára a hideg víz az ideális. Ezeket a holmikat lógatva szárítsuk és jól vigyázzunk, mert ha egyszer valami összemegy, azt már hiába nyújtogatjuk.

  • Szárítsd a levegőn!