Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Mosási jelzések - Ruhacímkék kezelésének jelzései

A ruhákon feltüntetett kis jelzéseket nagyon sokan egyáltalán nem nézik meg, az idegesítő kis bilétát már az első adandó alkalommal kinyesik a ruhából, vagy ha meg is nézik, a vasalót és a kézmeleg vizet jelző ikonon kívül nem biztos, hogy a többit is felismerik. Ha nem szeretnéd, hogy legkedvesebb ruhadarabod a mosógép áldozatává váljon, nézz bele összeállításunkba!

Mosás

Az anyagok moshatóságát az ábrán látható kis mosótál jelzi. Amennyiben a tál üres, vagyis semmi kiegészítő jelzést nem tartalmaz, úgy az anyagot nyugodtan be lehet tenni a mosógépbe, mosáskor a textil nem igényel különösebb odafigyelést.

Amennyiben a ruhacímkén a mosótálat egy nagy x-szel húzták át, úgy a felhasználónak nagyon érzékeny és kényes ruhaneművel van dolga, melyet se géppel se kézzel mosni nem szabad, az anyag speciális tisztítást igényel.

A mosótálban található kézfej egyértelműen jelzi, hogy a textíliával óvatosan kell bánni, mosógépbe nem szabad helyezni (ez alól kivételek azok a mai modern mosógépek melyek már rendelkeznek kézimosás programfunkcióval), s az ábra hivatott jelölni, hogy az anyagot kizárólag kézmeleg vízben (maximum 40 fok) szabad mosni, dörzsölni, öblítéskor kicsavarni pedig szigorúan tilos.

Amennyiben a mosótálba egy szám is kerül, az értelemszerűen azt a maximum hőfokot jelöli, amelyen a textília mosható, az anyag normál hőfokon öblíthető, illetve a centrifugálás is normál fordulatszámon megengedett.

Amennyiben a mosótálba nem kerül szám, pöttyök is jelezhetik, milyen hőmérsékleten szabad mosni az adott ruhaneműt. A három pötty a forró, két pötty a meleg, az egy pötty pedig a hideg víz jele.

Ha a mosótál alá egy vagy két vonás is kerül, kímélő mosóprogramot kell választani, ami csökkentett fordulatszámot, csökkentett hőmérsékletű öblítést és mérsékelt centrifugálást takar; a gépet nem szabad telepakolni, s kímélő programfunkciót kell választani. A kis ikonba a maximális hőfokot is fel szokták tüntetni.

Szárítás

A ruhákon elhelyezett üres négyzet a szárítási javaslatokra utal, a négyzetben elhelyezett kör a ruhaszárító gépben való szárítást, a körben található pöttyök pedig a szárítási hőfokot jelölik. Az egy pötty alacsony, a két, három pötty magas szárítási hőmérsékletet "engedélyez". Amennyiben a körben nem található pötty, úgy adott anyagnál hőmérsékleti szabályozás nincsen kikötve. Az x-szel áthúzott ikon esetén az anyagot szárítógépbe tenni tilos.

A kis négyzetben található vonalak szintén a szárításra utalnak. A vízszintes vonal azt jelenti, hogy a szárítás sima felületen történjen, a középső ikon a függőleges - centrifugálás és kicsavarás nélküli - szárítást jelöli, míg az utolsó jelzés szintén a függőlege szárítást írja elő, ebben az esetben azonban a textíliából a víz csavarással illetve centrifugálással is eltávolítható.

Az ikon jelentése, hogy adott textíliát kicsavarni nem szabad, az anyagot vizesen kell kiteregetni.

Vasalás

A kis vasaló ikon a textília vasalhatóságát mutatja: ha a vasalót egy x-szel húzták át, az anyagot vasalni szigorúan tilos, ha pedig nincs vasaló ikon a ruhán, akkor egyáltalán nem is kell vasalni. A vasalóban található pöttyök - a szárításhoz hasonlóan - a hőfokot jelölik. Egy pötty esetén a maximum hőmérséklet 110 °C, és a textília és a vasaló közé benedvesített szövetdarabot kell helyezni. Két pötty esetén a legmagasabb megengedett hőmérséklet 150 °C, s a vasalandó ruha és a vasaló közé szintén benedvesített szövetdarabot kell tenni. Három pötty esetén a vasalási maximum hőmérséklet 200 °C, az anyagot be kell nedvesíteni. Ha a vasalóból függőleges vonalak jönnek ki, akkor az anyagot gőzzel is lehet vasalni, amennyiben ezt áthúzták, úgy a gőzölős vasalás tilos.

Klórozás, fehérítés

A ruhacímkén feltüntetett kis háromszög a klór tartalmú fehérítést jelöli. Amennyiben a háromszögben feltüntetik a "Cl" jelzést, a textíliát szabad klórtartalmú szerrel fehéríteni, amennyiben az x-szel áthúzták, a fehérítés tilos. A csíkos háromszög a klórmentes fehérítést jelöli.

Vegytisztítás

A kör alakú ikon a vegyi tisztítás jelöli, a körben található betűk pedig a tisztítás módját írják elő, amihez bőven elég, ha a ruhatisztítóban dolgozók értenek. Aki mégis tudni szeretné: az "A" jelzés szerint a vegytisztításhoz az általában használt oldószerek mindegyikét szabadon fel lehet használni, míg a "P" jelzésnél vegytisztításkor az úgynevezett perklór-etilén alkalmazható, míg "F" ikon azt adja a tudtunkra, hogy kényes anyaggal van dolgunk, és csak fluorszénhidrogént és a nehézbenzint szabad használni. Amennyiben a betűk alá egy vagy több vonás is kerül, az további korlátozásokat jelent például a vízmennyiség, mechanikus hatás, szárítás módja és hőmérséklete tekintetében. Amennyiben a kör át van húzva, úgy a vegytisztítás nem engedélyezett.