Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Hogyan vásároljunk vasalót, vasalógépet?

A technika fejlődésével egyre inkább gépesített háztartásban mára már szinte csak a kézi vasalás gyötrelmei maradtak meg. Éppen ezért azt ajánlom, hogy aki csak teheti, vásároljon minél jobb vasalót és a vasalást könnyítő, kiegészítő eszközöket.

Melyiket válasszam?

A vasalásnál - fogyasztói áron kívül - érdemes megfontolni, hogy egy többszolgáltatású vasaló melyik funkciójára van valójában szükségünk.

A műszaki adatok között - a feszültség és a teljesítmény mellett - fontos szempont a vasaló tömege. Összefüggés van ugyanis a készülékek bruttó tömege és a villamosteljesítmény között: a kisebb teljesítményhez kisebb tömeg, a nagyobb tömeghez nagyobb teljesítmény tartozik. A nagyobb vasalóban nagyobb a víztartály, ami egyeseket zavar, másoknak viszont - a gyűrött ruhaneműk miatt - éppen ez a tulajdonsága előnyös.

nagyteljesítményű gőzállomásos vasaló

A vasalás minőségét döntően befolyásolja a talp anyaga, ettől függ a siklás és a tartósság. Kiváló tulajdonságúak a speciális bevonattal, duriliummal ellátottak, jók az extrakemény krómacélok, közepesnek tekinthetők a csiszolt alumínium talpfelületek.

A gőzölős vasalók nagyrésze, mint ahogy az már a nevükből is kitűnik, egy speciális funkcióval is rendelkeznek : a gőzőléssel.

A vasaló talpán található gőzfuratok és gőzkiáramló járatok gondoskodnak arról, hogy egyenletes gőz kerüljön a textilek felületére. A folyamatos gőzölés helyettesíti a textília vasalás előtti benedvesítését. Egyik-másik vasalófajta kevésbé kedvel bizonyos textíliákat, az intenzíven gőzölők - a jobbak - azonban ezekkel az anyagokkal is jól megbirkóznak.

Extrákkal felszerelve

Némely változat extrával rendelkezik: a különleges gőzsugár segítségével a vasalásra érzékeny anyagok is felfrissíthetők. Akadnak modellek, amelyekből a gőz a vasaló függőleges állásánál, míg másoknál vízszintes helyzetben, a vasaló elejéből áramlik. A gőzhöz szükséges csapvíz - keménysége folytán - idő előtt eltömítheti a vasaló gőzfuratait, ezért a gyártók vízlágyító berendezést építenek a termékbe, vagy speciális szelep teszi lehetővé, hogy fele-fele arányban keverjük benne a desztillált és a csapvizet. A vízkövet magunk is eltávolíthatjuk belőle, ha időnként ecetes vízzel átgőzöljük a vasalót. (Mindenesetre, pontosan tartsuk be a használati útmutatóban előírtakat.)

Philips Azur gőzölős vasaló

A beépített hőfokszabályozó - biztonsági szerepén túl - a vasalást is egyszerűsíti, könnyíti. Előfordulhat - különösen a vasalás kezdetén -, hogy a vasaló túlfûti magát, és a beállított hőfoknál melegebb a talp. Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy az anyag megperzselődik vagy a talphoz ragad, ha műszálas. A vasalótalp hőmérséklete a vasalás során változhat, de a jó minőségű hőfokszabályozó szűk határok között tartja a hőmérsékletet.

Vásárlásnál szempont lehet az elektromos csatlakozóvezeték hossza, amely kényelmesebbé teheti a munkánkat. Kaphatók azonban a kereskedelemben olyan készülékek is, melyek vezeték nélküli üzemre is képesek. Ezeket a vasalókat adapter működeti. Felfűtési ideje annyi, ameddig a kelmét a vasalásra előkészítjük. (E típusok a zsinóros változatnál drágábbak.)

Philips PerfectCare Xpress nagynyomású gőzölős vasaló

Szólnunk kell még a - különösen a feledékenyek számára ajánlott - kikapcsolóról (thermostop). Ez a beépített érzékelő akkor lép működésbe, ha a készüléket a gyártó által beállított időn túl (8-10 másodperc) egyáltalán nem mozgatják.

Ugyancsak nem árt figyelni arra, hogy látható-e a víz szintje a vasaló víztartályában, illetve kivehető-e a tartály. Az a jó, ha feltöltéshez és kiürítéshez, valamint a rejtett helyek vasalásához a víztartály kiemelheő a vasalóból. A gombok körbevasalását könnyíti a talphorony kialakítása.

Min vasaljunk?

Philips Easy8 vasalódeszka

Vasaláshoz annak idején a konyhaasztalt fedték le pokróccal és lepedővel, később megjelentek az állványos deszkák, majd a fémvázas állványok. A legújabb típus a cinkbevonatos sodronyból készített, filccel és vászonnal borított vasalóállvány.

külön víztartállyal rendelkező vasaló

A sodronyrács résein a gőz akadálytalanul távozhat, ezáltal a vasalás könnyebb és eredményesebb. A vasalót pihentető rész is célszerű kialakítású, mert hornyok vezetik a vasalózsinórt. Az állványmagasság könnyen állítható.

 

a saját kedvenc vasalódeszkám :)  ↑

A bársony és a tiszta selyem nagyobb hő hatására összeugrik, illetve kifényesedhet. Ezek vasalásához ezért használjunk alátétet (például színével felfelé fordított, maradék bársonyt vagy frottírtörülközőt). De minden, kényesnek vélt anyag esetében végezzünk vasaláspróbát egy kívülrõl nem látható, kisebb felületen. Ha nem színtartó az anyag, óvatosan bánjunk a gőzöléssel, mert a festés lejöhet és a felület összemosódhat.