Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Néhány dolog, amit mindenképpen mérlegelned kell mosógép vásárlása előtt!

Napjainkban már a mosógépek olyan sokszínű választéka tárul elénk, hogy az ember sokszor csak tanácstalanul kapkodja a fejét, azon gondolkodva, vajon melyik típus is lenne számára a legjobb. A választás már csak azért sem lehet könnyű, mert a mosógépek a legkülönbözőbb árkategóriákban mozoghatnak. Összegyűjtöttünk számodra néhány igazán hasznos tudnivalót a mosógépekről, hogy az igényeidnek megfelelően tudj választani.

Egy igazán nagy dilemma: elöl-, vagy felültöltős legyen a mosógép?

Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, így nem egyszerű letenni a voksot az egyik, vagy a másik típus mellett.

Az elöltöltős mosógépeket sokan azért kedvelik, mert számukra esztétikusabb látványt nyújtanak, és jól esik nekik látni az átlátszó ajtón keresztül, hogyan dolgozik a gép. A felültöltős mosógépek kedvelői viszont azt hozzák fel hátrányként, hogy az elöltöltős gépeknél görnyedned kell ahhoz, hogy ki- és bepakolhasd a ruhákat, ami nem igazán kellemes.

Ugyanekkor a felültöltős gépeknél viszont megeshet, hogy egy-egy ruhadarabot véletlenül a dob mellé ejtesz és sok esetben ezt csak szerelő tudja neked eltávolítani onnan. Az élettartalmat figyelembe véve a tapasztalatok azt sugallják, hogy a felültöltősek élettartalma jelentősen hosszabb, mint az elöltöltős társaiké.

Mekkora is az akkora?

Ha mosógépet vásárolsz, természetesen a méretbeli különbségekre is nagyon oda kell figyelned!

Jó, ha tisztában vagy azzal, hogy az elöltöltős mosógépek több helyet foglalnak el, ugyanis a felültöltős mosógépeknél nincs szükség arra, hogy előttük nagy hely legyen a ki és a bepakoláshoz, ezért karcsúbbra tervezik őket.

Azt is vedd számításba, hányan éltek egy háztartáson belül és hány embert kell majd kiszolgálnia a mosógépnek. Értelemszerűen, minél többen vagytok, annál nagyobb tárcsával rendelkező mosógépet kell vásárolnod.

Ne mulaszd el megnézni a mosógép energiafogyasztási mutatóit!

A mosógép vásárlásakor talán az egyik legfontosabb szempont az energiafogyasztás. A EU hatására már körülbelül hat éve Magyarországon is úgynevezett energiacímkékkel látják el a mosógépeket, attól függően, hogy energiafogyasztás szempontjából melyik csoportba sorolhatóak be.

A gyártás során a gyártók a kategóriába sorolásnál néhány lényegi tulajdonságot vesznek figyelembe. Ezek a következőek:

-          centrifuga fordulatszáma

-          zajszint

-          dob ruhamennyiség befogadásának képessége

-          víz- és energiafogyasztás mértéke

Az energiaosztályok A-tól D-ig tartanak, de néha találkozhatunk E, vagy G osztályokkal is. Az A energiaosztály a legjobb, a G pedig a legrosszabb. Van az úgynevezett A+A kategória is, melybe olyan mosógépek kerülhetnek, melyek digitális kijelzővel, hangjelzővel és például elárasztás elleni védelemmel is fel vannak szerelve. Ezeknél van hibafelismerő funkció is, amely nem csak azt jelzi, ha valami gond van a géppel, hanem a probléma pontos okát is képes megadni.

Nagy dilemma: forgótárcsa, vagy forgódob?

Napjainkban a forgódobos mosógépek terjedtek el leginkább, de olykor azért találhatunk forgótárcsás gépeket is. A forgótárcsás mosógépet azért szokták választani, mert olcsó és egyszerűen kezelhető, ugyanakkor működési elveiből adódóan nem kíméli a ruhákat annyira, mint a forgódobos mosógép.

Ha használtál már forgótárcsás mosógépet, tapasztalhattad, hogy némely esetben a ruhák elszakadtak. Ezzel szemben a forgódobos mosógépnél a dobon levő bordák mosás közben feldobják, majd visszaejtik a ruhákat a vízbe, így kíméletesebbek.

Ha az energiafogyasztást nézed fő szempontként, elmondható, hogy a forgótárcsás mosógép nem kifejezetten takarékos, 1 kg ruha kimosásához ugyanis 20 liter vízre van szükség. Ezzel szemben a forgódobos mosógép esetében 1 kg ruhát már 5 liter vízzel is kimoshatsz, ráadásul a mosási idő is hosszabb, ami növeli a hatékonyságot.

Időzítő és ECO program

Mielőtt mosógépet vennél, győződj meg arról, hogy milyen programokat képes a mosógép használni! A hagyományos 40, 60 és 90 °C-os mosásokon kívül egyes gépeken azt is beállíthatod, hogy előmosást végezzen, vagy egyszerűen csak öblítsen, vagy csak centrifugázzon.

A modern mosógépeken már van úgynevezett késleltetett indítási program is, amelyen beállíthatod, hogy a gép mikor indítsa a mosást, vagy az egyéb műveletet. Berakod például reggel a ruhákat, elmész dolgozni és úgy állítod be a programot, hogy a mosás akkor érjen véget, amikor hazaérsz.

Az ECO program segít neked pénzt spórolni. Ha ilyen programmal ellátott gépet veszel, kevesebb vizet és energiát kell felhasználnod a mosásokhoz.

Viszonylag újkeletű probléma: szárítós mosógépet válassz-e?

Ha olyan helyen élsz, ahol nincs lehetőséged állványon, vagy kötélen szárítani a ruháidat, érdemes elgondolkodnod azon, hogy szárítóval kombinált mosógépet vegyél.

A szárítós mosógépek többnyire elöltöltősek, tehát esetleg a méret okozhat problémákat. Fontos azt is tudnod, hogy ezek a mosógépek a beletölthető és kimosható maximális mennyiségű ruhaadagnak körülbelül a felét tudják csak megszárítani.

A másik hátrányuk az, hogy a szárítás során legalább 100 liter vizet használnak fel. Arra is ügyelj, hogyha teljesen beszárítod a ruhákat, vasaláskor nagy nehézségekkel találhatod szembe majd magad!

Reméljük ezzel az összefoglalóval sikerült valamelyest rávilágítani a mosógépek közötti különbségekre és sikerül a számodra legmegfelelőbb gépet megvásárolnod, amiben aztán sokáig örömödet leled majd!