Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Hogyan készül a mosógép?

A mosás az egyik legősibb háztartási munka, bár korán sem volt mindig annyira egyszerű és gyorsan elvégezhető, mint napjainkban. A korábbi évszázadokban, de még saját nagyanyáink idejében is a mosás bizony egész napos, megterhelő és nehéz fizikai munka volt. A modern automata mosógépek ősei az 1960-as években jelentek meg. Ezek azonban még egyáltalán nem voltak energiatakarékosnak nevezhetők, mert rengeteg vizet és áramot fogyasztottak. Napjaink környezettudatos gondolkodásmódja viszont megköveteli, hogy a mosógépeink kevés energia felhasználásával is kiváló munkát végezzenek.

 A legtöbb mosógépben henger alakú mosódobok vannak, de léteznek már hatszög alakú acéldobok is. Ezek formája miatt a mosás sokkal energiatakarékosabb és hatékonyabb is. Ennek köszönhető, hogy egyre több és több gyártó tér át erre az újításra.

A mosógép elkészítésének első lépéseként először egy acéllemezt formára vágnak, majd egy gép segítségével hatszögletűre hajlítják. A dobon hagynak helyet egy kis nyílásnak, melyre ajtót szerelnek, s mosáskor ezen keresztül tudjuk a ruhákat a dobba helyezni.

 Ezt követően látnak hozzá a dobot körülvevő külső borítás, az úgynevezett üst megalkotásához, melyet sablon alapján készítenek el.

 Az elkészítés során hegesztővel egy-egy pontban összeillesztik az üst különböző elemeit, majd egy vonalhegesztő elektróda kereke megy végig az üst szélein, hogy az elemek teljesen egybeolvadjanak. Közben egy robotkar összehegeszti az acélvázat, az üstre pedig kívülről egy beton ellensúlyt rögzítenek, hogy fékezze a gép működés közbeni mozgását.

 Ezután kerül a helyére a vizet szállító csatlakozó és a kiömlő cső is. Utóbbin keresztül távozik majd a használt víz a gépből. A csövek köré vízálló tömítőket ragasztanak, sőt, gyakorlatilag a csöveket is ezzel rögzítik a géphez.

 Következő lépésként az üst minden sarkára felfüggesztéseket tesznek, melyek megtartják azt. A mosógép aljába egy állítható tengelyre helyezik fel az elektromotort, amely a gépet működteti.

 Következik az üst vázra helyezése, miután a felfüggesztéseknél rögzítik is. Kipróbálják, hogy a gép megfelelő egyensúlyban van-e. Ha igen, belehelyezik a dobot az üstbe, melyet egy tengellyel rögzítenek. Erre kerül egy meghajtó kerék, ezt hajtja a motor egy ékszíj segítségével.

 Az utolsó lépések egyikeként kerül sor a tömítés elvégzésére. Ekkor az üst peremére vízálló anyagot tesznek, hogy a szivárgást elkerüljék, majd rákerül a műanyag káva is.

 Ha ezekkel elkészültek a szerelést végző munkások, akkor a rozsdamentes acélborítás is rákerül az üstre. A borítás része az elektronika és a vezérlő egység, majd az egészet a gép teteje zárja le.

 A géptető egy komplex szerkezet, amely magába foglalja a működéshez szükséges kábeleket, illetve az öblítőt és mosószert tartalmazó tartályokat. Utóbbiakat a mosógép átadása előtt ki is próbálják, egy próbamosás során a minőségellenőrök meggyőződnek arról, hogy a gép tökéletesen működik.