Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Gőzvasalót vagy gőzállomásos vasalót vegyünk?

A vasalás hozzátartozik a mindennapjainkhoz, hiszen senki sem akar gyűrött ruhákban járni. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mivel vasalunk. A vasaló alkalmatosságok hatékonysága és gyorsasága nagyon eltérő lehet.

A gőzállomásos vasalók előnyei

A gőzállomásos vasalók használatával a vasalás gyorsabb és egyszerűbb, mint egy hagyományos gőzvasalóval. Mivel ezek az eszközök folyamatosan nagy nyomású gőzt biztosítanak, így sokkal egyszerűbb velük kivasalni a lepedőket, ágyneműhuzatokat és más nagyobb ruhadarabokat, hiszen több rétegben is vasalhatjuk őket.

A gőzgenerátor részt, ami a vizet tárolja, illetve a gőz mennyiségét adagolja érdemes a vasalódeszka mellett egy széken elhelyezni, mivel a súlya általában elég nagy. Az ilyen típusú készülékek vasalórésze viszont általában sokkal könnyebb, mint egy hagyományos vasaló, így egyszerűbb velük a munka. Egy minőségi készülékkel akár egy-két órán át is lehet vasalni!

A gőzállomásos vasalókat régebben ipari környezetben alkalmazták, onnan kerültek át a háztartásokba. Egy ilyen készülék megvásárlása leginkább akkor ajánlott, ha sokat vasalunk. A modern gőzállomásos vasalók már rendelkeznek vízkőképződés gátló funkcióval, így a tartályuk tisztítása is sokkal könnyebb, mint a hagyományos társaiké. A beállításuk sem bonyolult, így nem fog különösebb gondot okozni.

A gőzállomásos vasalók hátrányai

A súlyuk miatt nem igazán hordozhatóak. Így ha el kell utaznunk, egy ilyen készüléket nem tudunk magunkkal vinni. Ezeknek az eszközöknek általában több időre van szükségük, amíg felmelegítik a vizet, ez nem csoda, hiszen nagyobb a víztartályuk, mint egy gőzvasalóé. A gőz erősségének beállításakor nagyon figyelmesnek kell lennünk, különben kárt okozhatunk az egyes ruhadarabokban. Az áruk is magasabb a megszokott vasalókénál, de ez sem csoda, hiszen a teljesítményük is sokkal nagyobb. Összességében akkor érdemes egy ilyen eszközt beszereznünk, ha valóban ki is tudjuk használni az adottságait.

A gőzvasaló előnyei és hátrányai

A legnagyobb előnye talán a hagyományos gőzvasalónak, hogy a mérete miatt kis helyen is elfér, így akár magunkkal is vihetjük, ha elutazunk. Gyorsan felmelegíti a vizet, így a bekapcsolását követően félperccel már vasalhatunk is. Az ára pedig sokkal szerényebb, mint egy gőzállomásos vasalóé.

A hátránya, hogy kisebb teljesítményű. Nem tudunk órákon át egyhuzamban vasalni vele és a nagyobb ruhadarabok kivasalása nehezebb is a használatával. A kabátokat, vagy más nehezen vasalható darabokat nem könnyen tudjuk ránctalanítani vele.

A gőzvasaló tökéletesen megfelel a hétköznapok során, ha csak néhány darab ruhát kell időnként kivasalnunk. A gőzállomásos vasaló viszont jól jöhet a nagycsaládosoknak, ahol sokkal több vasalni való gyűlik össze a mindennapok folyamán.