Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Futóruházat tisztítása

Futóruházat tisztítása

Pár szó a futóruháról

A futófelszerelés gyártó cégek ma már membrános technológia felhasználásával készítik el számunkra a futóruházatot. Ez a technológia segít hozzá minket ahhoz, hogy ruháink szellőzzenek, segítsék a hőfokszabályozást és a verejtéket elvezessék. Ennek viszont ára van, hiszen a ruházat tisztítása odafigyelést igényel. Nem szabad a hagyományos módon mosni, hiszen elveszti minőségét és akár minden hónapban új ruhákat vásárolhatunk. Egy futóruházat akár több tízezer forintba kerülhet, így sokkal jobb, ha odafigyelünk azok tisztítására. Pár apróbb tisztítási trükk segítségével hosszú távon is képesek lesznek megőrizni a ruházat minőségét, technológiai sajátosságát.

Mi történik testünkkel futás közben?

A futás – vagy bármilyen egyéb szabadtéri tevékenység – során szervezetünk természetes olajokat és ásványi sókat (izzadságot) termel. A ruházat felületén természet adta szennyeződések keletkeznek, valamint só ívódik bele. A képződő sókristályok gátolják az anyag légzését és kidörzsölhetik bőrünket.

Az első használat előtt

Amikor nagy boldogan hazaállítunk a megvásárolt új futóruházatunkkal első feladatunk mindenképpen a szakszerű tisztítás legyen. A ruházatok gyártása során kémiai segédanyagok maradhatnak az anyagon, amelyek akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ez természetesen nem kötelező, de erősen ajánlott, főleg ha bőröd érzékenyebb az átlagnál.

Tisztítás fontossága

A tisztítás megválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy futóruházatunk szellőző és nedvesség elvezető képessége makulátlan maradjon és semlegesítsük a kellemetlen szagokat, amelyek egy keményebb edzés után bizony elárasztják ruházatunkat.

Speciális tisztítószerek

A piszkos futóruhánkat soha ne tegyük be a család többi szennyese közé, hiszen tisztítása teljesen speciális mosási technikát igényel. Felejtsük el a hagyományos mosószereket és az öblítőt is! Öblítő használatával romlik a membrán működőképessége és máris elveszti a ruházat speciális tulajdonságait. Minden esetben speciális mosószert használjunk. Ma már nagyon sok cég foglalkozik speciális tisztítószer gyártással. Léteznek kifejezetten a technikai anyagokhoz kínált mosószerek. Ilyen például a Nikwax, Holmenkol, Toko, Shorm. A speciális tisztítószerek között megtalálható a speciális mosószer, impregnálószer, mosóbalzsam, cipő impregnáló spray, fertőtlenítő spray, bőrápoló és egyben impregnáló szer cipőkhöz, természetes bőrápoló és folteltávolító is.

A futóruha mosása

Mosógépet használhatunk, de csak akkor, ha a mosógépünkben van technikai textíliákhoz kifejlesztett speciális mosási programcsomag. Ha ilyen mosógéppel nem rendelkezel, akkor maradj meg inkább a kézi mosásnál és ne kísértsd a sorsot a hagyományos mosási programokkal! Sokan javasolják a 30 fokos programot, de mi biztosan nem tennénk. Ha úgy érzed, hogy mindenképpen a gépi mosás mellett döntesz és nincsen erre speciális program a mosógépedben, akkor tartsd be a 30 fokos program szabályt és behúzott cipzárral és tépőzárral, kifordítva dobd be a ruhát a gépbe. Alacsony fokozaton centrifugázz, mert különben kinyúlnak a ruhák. Kézi tisztításnál fontos, hogy külön erre a célra használt edényt, lavórt használj. Ebben mást ne moss, más tisztítószert soha ne önts bele! A különféle lerakodó kemikáliák, tisztítószerek komoly is kárt tehetnek a ruházatban

folytatjuk...