Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Mi a különbség az Európai és az Amerikai mosógépek között?

Az amerikai háztartási eszközök általában nagyobbak mint az Európában megszokottak, így a mosógépek is méretesebbek. Ettől függetlenül nem mindenki dönt a grandiózus méretű mosógépek mellett. Ismerjük most meg a különbségeket az amerikai és az európai mosógépek között, valamint az amerikaiak mosógép vásárlási szokásait.

Agitátoros mosógépek

A felültöltős mosógépek működési elve más, mint a nálunk ismert gépeké. A dobban ugyanis van egy agitátornak nevezett szerkezet, ami egy rúdra emlékeztető alkotmány. Ez elősegíti a ruhák forgását, rázását, hogy gyors és hatékony legyen a tisztítás.

Hazánkban a mosógépben lévő forgódob mozgatja a ruhát, így a gravitáció lévén ahogy a dob forog a ruhák felkerülnek, majd leesnek. Ennek a mozdulatsornak a pótlására találták ki az agitátort. Elvileg sokkal jobban tisztítanak az agitátorral ellátott mosógépek és jobban kímélik is a ruhát.

felültöltős agitátoros mosógép

Az agitátorral ellátott felültöltős mosógépek dobja nem forog, így mosás közben a gép egyáltalán nem rázkódik. A Kenmore mosógépekben jelent meg először az agitátor, ennek köszönhetően a vállalat mosógépei nagyon népszerűek lettek, hiszen gyorsan és egyszerűen lehet velük tisztává varázsolni a ruhákat anélkül, hogy azok sérülnének.

Nem minden amerikai felültöltős mosógép ilyen, vannak forgódobos készülékek is, mint hazánkban. Érdekesség, hogy bár hazánkban nem jelentek meg az agitátoros mosógépek, nem csak Amerikában, hanem a világ több pontján lettek népszerűek ezek a készülékek.

Az amerikaiak azért is kedvelik jobban a felültöltős mosógépeket mert nagyon tartanak attól, hogy egy esetleges meghibásodás folyamán elázna a lakás és a felültöltős mosógépek ilyen szempontból biztonságosabb választásnak tűnnek.

agitátoros rendszerű mosógép ↑

Fejlesztések

Általában Amerikában jelennek meg először az új korszerű mosógépek, de ez más háztartási és elektronikai eszközökre is igaz. Az amerikaiaknak nagyon fontos, hogy az eszközök amelyeket használnak praktikusak, gyorsak és egyszerűen kezelhetőek legyenek. Ezért a különleges programokkal ellátott mosógépek nagy sikereket aratnak. A gyártók folyamatosan új modellekkel állnak elő és fogyasztói társadalom lévén az amerikaiak hamarabb le is cserélik a mosógépüket mint mi, ha megjelenik egy új modell amely szerintük idő hatékonyabban, energiatakarékosabban mos.

A méret

Azok akik kis lakásban élnek általában a fürdőszobában találnak helyet a mosógépnek, hiszen nincs alagsor, vagy mosókonyha ami a rendelkezésükre állna. A kis lakástulajdonosok általában a kisebb felültöltős gépek mellett döntenek, mert az kevesebb helyet foglal. Amennyiben elöltöltős mosógépet választanak, akár a szárítógépet is rárakhatják a tetejére, ez így nagyon helytakarékos megoldás. A kicsi kategóriába még bőven beletartozik a 8 kg. kapacitású mosógép is. Akinek nem tetszik ez a megoldás, sok esetben a kombinált eszközök mellett dönt, amelyek mosnak és szárítanak is. A nagyvárosokban a lakásokhoz nem feltétlenül tartozik terasz, így a teregetést sokaknál csak a fürdőszobában lehetne megoldani, ezért használnak sokan szárítógépet.

A családi házakban élők, akik alagsorral, vagy mosókonyhával rendelkeznek általában a nagyobb méretű és ezáltal kapacitású mosógépeket kedvelik. Nem ritka a 10-12 kg. kapacitású mosógép sem. Ennek meg van az előnye is, hiszen nem muszáj kétnaponta beindítani a mosógépet, mivel bőven fér bele ruha. Az sem ritka, hogy két mosógép van a mosókonyhában, így egyidejűleg ki lehet mosni a fehér és a színes ruhákat is. A mosókonyhában elfér a szárítógép is, így ahol a körülmények lehetővé teszik leginkább két különálló gépet választanak, hogy minél gyorsabban végezhessenek a mosással és a szárítással.

Design

Az amerikaik sokat adnak a külcsínre, ezért nem csoda, hogy a mosógépek tekintetében is kedvelik azokat a darabokat amelyek esztétikusak, főként ha nap mint nap látják a fürdőszobájukban. Ugyanúgy megtalálhatóak a hagyományos fehér, króm, fekete, vagy vörös mosógépek az ottani boltokban is mint hazánkban. De nem ragaszkodik mindenki a fehér színűhöz, a döntés leginkább attól függ, hogy mennyire illik a környezetbe az adott színű mosógép. Az elöltöltős mosógépek ajtaja nagyobb mint az itthon megszokottaké, bár már nálunk is kaphatóak nagy ajtóval rendelkező készülékek. Az amerikaiak szeretik a kényelmes és praktikus dolgokat, ezért számukra fontos, hogy könnyen be és kipakolható legyen a ruha és a mosógép programjai közül is egyszerű legyen a választás. Ma már az egy érintéssel beprogramozható mosógépek a legkeresettebbek.