Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

2 milliárd forint támogatás mosógépcserére

2015. október 1. | vissza a cikkekhez
2 milliárd forint támogatás mosógépcserére

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményben jelentette be, hogy felemelte a mosógépcsere-program keretének összegét. Az eredeti 500 millió forintos keretösszeg így 2 milliárd forintra emelkedett, 12000 helyett 44000 család számára lehetővé téve a gépcserét.

Mindenki megkapja a támogatást

A Minisztérium kiemelte, hogy a megemelt kerettel minden pályázó, aki formailag helyes pályázattal jelentkezett, megkapja a támogatást. A beküldött anyagok feldolgozása jelenleg is zajlik, a pályázók számára hamarosan megküldik a mosógépek vásárlásához szükséges támogatói iratokat.

Kisebb rezsiszámla

Az NFM közleményében emlékeztetett, hogy a pályázati kiírás alapján az odaítélhető támogatás mértéke az új mosógép árának maximum fele lehet, melyet a gép energiahatékonysági kategóriája alapján határoznak meg. Így egy-egy pályázó a mosógép típusától függően 25-45 ezer forint támogatást kaphat.

További fontos pályázati elem volt, hogy a gépcserével a pályázó évente legalább 10%-os energiafelhasználást, illetve 20 kg szén-dioxid kibocsátást spóroljon meg. Az NFM számításai szerint a hatékonyabb mosógépek évente akár 12 ezer forinttal is csökkenthetik a rezsit, a korábbi, elavultabb modellekhez képest.