Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Mit tegyünk a mosógépbe?

2017. május 10. | vissza a cikkekhez
Mit tegyünk a mosógépbe?

A történelmi időkben sulykolóval, vizelettel és hamuval is mostak. Aztán jöttek a folyékony és por alakú szintetikus mosószerek, melyek hatékonyan teszik a dolgukat. A környezettudatos szemlélet miatt ma újra előtérbe kerültek az alternatív megoldások mosódiótól a jó öreg szappanig.

Kis mosástörténelem


A történelmi időkben egyszerűen vízzel és fizikai ráhatással (mosófa, sulykoló) mostak, mi mosás alatt azt értjük, amikor valamilyen kémiai úton tisztítjuk meg a szennyezett anyagokat. A mosás lényege ebben az értelemben az, hogy a mosószeres oldatnak el kell távolítania a zsírt és egyéb szennyező anyagokat, melyeket a víz maga nem old.

A rómaiak, akik már központi mosodákat is üzemeltettek, az ammónia lúgos hatását használták. Nem túl gusztusos elképzelni, de ez vizelettartalmú fürdőkben, taposással történt. Az első hagyományos mosószer a főzött szappan volt, ezt is használták már az ókorban.

A szappan fontos alapanyaga a zsiradék mellett a hamu volt, utóbbit közvetlenül a vízbe szórva is használták. Ásványi szóda, borax és más anyagok mellett a legfontosabb mosószer továbbra is a főzött szappan volt.

Egészen a 19. századig kellett várni a nem szappan alapú mosószerek megjelenésére, a 20. század elején pedig a szintetikus mosószereket fedezték fel. Külön tudományág lett a segédanyag kémia, mely felületaktív anyagok kikísérletezését tűzte ki célul. Ezek oldják és kötik meg a szennyeződéseket, így tisztítva az anyagokat.

Hagyományos mosószerek és alternatíváik


Ma minden korábbinál szélesebb a választék. A gyártók versenyének köszönhetően rengeteg különféle folyékony és szilárd mosószer kapható, és a zöld szemléletnek köszönhetően az alternatív megoldások is népszerűek. Sok hagyományos és új, természetes és mesterséges környezetet kímélő tisztítószerrel és termékkel találkozhatunk.

Az alternatívák választásánál érdemes próbát tenni, több mindent kipróbálni, nem minden olyan hatásos és univerzális, mint ahogy a reklámszövegek, lelkes beszámolók alapján tűnik. És be kell látnunk, hogy a szintetikus mosószerek tényleg a célra fejlesztett vegyületek, melyek hatásosan, megbízhatóan működnek. A tisztításért és fehérítésért felelős anyagok mellett enzimeket, habzásgátlókat, illatanyagokat, korróziógátlót és más speciális anyagokat is tartalmaznak.

A mosódió az egyik legnépszerűbb természetes mosószer, a héjában lévő samponszerű anyag (szaponin) fejt ki tisztító hatást. Akár a diókat tartalmazó zsák mellé is betehető a mosógolyó. Mely a benne lévő kerámiagolyóknak köszönhetően pusztán fizikai úton fejt ki tisztítóhatást.

A mosószóda vízlágyító és zsíroldó hatású, van aki külön használja és van aki mosódió mellé. Fehérítéshez is használják, ebben az esetben nagyobb adagot kell a gép adagolójába tenni. A mosószappan is mehet a gépbe, csak ilyenkor (szemben a kézi mosással) le kell reszelni, hogy könnyen oldódjon. A víz hőmérsékletének így is legalább 40 foknak kell lennie az oldódáshoz.

Az öblítéshez ecet és illóolajok jelentik az alternatívák. Ezek a bolti öblítőkkel szemben nem csökkentik a textilek vízfelvevő képességét.

Hagyjuk el a mosószert és a vizet is?


A legdrasztikusabb megoldás, ha teljesen elhagyjuk a mosószereket. A ruhák felfrissítéséhez elegendő egy gőzölős mosógép, bár a komoly szennyeződéseket ez a funkció nem szedi ki. Létezik ultrahang és buborék segítségével tisztító mosógép is, igaz, ehhez szükséges mosószert is adagolni, ami így hatását már alacsony hőfokon is kifejti, így spórol használójának.

A vezetékes vizet pedig esővíz használatával hagyhatjuk el, mely ráadásul lágy, ezért a vízkövek problémáját is megoldja. Az esővízrendszernél az anyagokra és a szűrésre figyelni kell, de egyszeri befektetéssel sokat spórolhatunk.