Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Gyorsan vagy lassan csináljuk?

2017. március 11. | vissza a cikkekhez
Gyorsan vagy lassan csináljuk?

Gyors program, vagy lassú mosás? Van, aki mosógépének szinte csak az idő és energiatakarékos programját használja, más csak a hagyományos, hosszabb és alaposabb mosásra esküszik. Mik a gyors mosás előnyei és hátrányai, és hogyan lehetünk gyorsak és alaposak egyszerre?

Hogyan működik a gyors program? 

A gyors program a korszerű mosógépek egyik nagy áldása. Időt és energiát spórol, és ez pont az a két dolog, amire mindenkinek szüksége van. Ugyanakkor nem szereti mindenki, általában a „hamar munka ritkán jó” jegyében utasítják el. Annak van igaza, aki mindent gyorsan mos, vagy aki sosem használja ezt a funkciót?

Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk válaszolni, meg kell értenünk, hogy hogyan is működik a gyors program. A mosógép ugyanis ilyenkor nyilván nem csak a mi időnkkel takarékoskodik, hanem a sajátjával is, ennek pedig vannak következményei. A mosás folyamatának egyes ciklusai rövidebbek, ahhoz hasonlóan, ha kézzel mosnánk, és gyorsan kéne végeznünk.

A víz nyomása és a mosógép teljesítménye ugyanolyan, mint máskor, tehát a feltöltésen, vízmelegítésen, szivattyúzáson nem képes spórolni a gép. Ezért a gyors mosás alacsony hőfokon történik, és rövidebb a mosással, öblítéssel, centrifugálással töltött idő.

Jól nyomon követhető ez azokon a modelleken, ahol a kijelzőn megjelenik a hátralévő idő, és bele lehet nyúlni a programba. Ahogy magasabbra vesszük a gyors program mosási hőmérsékletét 30-ról 40 fokra, vagy megemeljük a centrifugálás fordulatszámát, rögtön láthatjuk, hogy nő a program lefutásának teljes ideje.

A gyorsaság hátrányai

A gyorsaság mellett tehát energiát is nyerünk: kevésbé kell a gépnek felmelegítenie a vizet (ami a fogyasztás tetemes részét jelenti), kevesebb a szivattyúzásra, centrifugálásra fordított energia. Ezek az előnyök, melyek mellett sajnos hátrányokkal is jár a gyors program használata.

Az alacsonyabb hőmérséklet és rövidebb mosási ciklus miatt rosszabb a mosás hatékonysága, sőt, az öblítés sem olyan alapos, mint máskor. Ezért az erősen szennyezett ruhákat nem érdemes így tisztítani, és akinek érzékeny a bőre az esetleges mosószermaradékokra, annak sem ajánlott így spórolnia az idővel.

Sok gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy a gyors program használatához ne tömjük tele a dobot, a maximális terhelhetőség felét, harmadát tegyük csak a gépbe. Ez az ajánlás épp a fentiek miatt fontos: csak így garantálják az alapos mosást és öblítést. Kárt nem teszünk azzal sem gépünkben, ha tele tesszük, de a tisztítás nem biztos, hogy elég alapos lesz.

gyors program tehát valóban praktikus, jó dolog, ha arra használjuk, amire kitalálták. A nem nagyon piszkos textilek kis mennyiségének idő és pénztakarékos tisztítására. Némi kreativitással és plusz munkával viszont ennek a programnak a hibáit is kiköszörülhetjük.

Cselezzük ki a mosógépet.

Mi van, ha nem vagyunk hajlandók beletörődni a gép hiányosságaiba? Az igazán elszántak kicselezik a gyors program fogyatékosságait, és szennyezett ruhából is bőven raknak a gépbe. Két módszer elterjedt ehhez, mindkettővel előtisztítjuk a ruhákat.

Az egyik tábor célirányosan a foltokra utazik: szappannal, mosószerrel, vagy speciális tisztítóval nekimegy ezeknek, és csak utána teszi gépbe a ruhákat. Más áztatja, előmossa az egész adagot, sokan praktikusan a maradék fürdővízben. A kézzel előmosott, kifacsart ruhákat teszik a gépbe, ami a gyors programmal is elég alapos munkát végez.

És a legújabb modellek egy része képes kompromisszummentesen gyorsan mosni. Ilyen az LG Turbowash funkció például, az a gép, amely ezt tudja, nagy mennyiségű ruhát is képes alaposan és gyorsan kimosni. Ebben olyan technikai megoldások segítenek, mint például a Twin Spays, két vízsugár, mely közvetlenül a tisztítandó ruhákra irányul.

Ne feledkezzünk meg a többi programról sem

Az alacsony hőmérsékletű programok gyakori használata egy másik problémát is felvet, ugyanis alacsony hőmérsékleten nem oldódnak fel maradéktalanul a mosóporok. Idővel lerakódnak az üst belső falára, ill. nyálkás folyadékot képeznek az ajtógumin, beszennyezve a ruhát.
Ezen lerakódások eltávolítása a mosógépből igen drága javítási művelet.

Mindenképpen ajánlatos a magasabb hőmérsékletű (60ºC-os, ill. 90ºC-os) mosási programok használata is, ugyanis a baktériumok csak magas hőmérsékleten pusztulnak el. Azért ne felejtsük el azt sem, hogy a mosás egyik fő célja a fertőtlenítés, ami az alacsony hőmérsékletű, gyors mosási programok során, nem valósul meg.