Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Elölről vagy felülről?

2017. május 12. | vissza a cikkekhez
Elölről vagy felülről?

Örök vita, hogy az elöl- vagy a felültöltős mosógépek jobbak-e. Az általános nézet szerint az „ablakos” gépek kényelmesebbek, a felültöltősök pedig megbízhatóbbak. Valójában egyik állítás sem feltétlenül igaz, inkább ízlésünk, megszokásaink, vagy éppen lakásunk miatt döntünk az egyik, vagy a másik mellett.

A statisztikák szerint az eladott automata mosógépek többsége ma már elöltöltős, korábban a felültöltős kivitelűek vezettek. Érdekes, hogy a témába vágó fórumokat böngészve az derül ki, hogy többen szavaznak a felfelé nyíló típusokra, mégis csökken a népszerűségük. Mi sem fogjuk eldönteni a vitát, de a két tábor érveit azért érdemes sorra venni.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a mosás módszerébensemmi különbség nincs. Tehát attól nem lesz tisztább a ruhánk, ha elöl- vagy éppen felültöltős gépet vásárlunk. Mivel a tisztítás metódusa ugyanaz, ezért az energiafogyasztás (szintén nem közömbös) szempontjából sincs különbség a géptípusok között.

Megbízhatóság vs. kényelem?

Az ablakos készülékeket a legtöbben szebbnek találják mint a felültöltős „kockákat” és sokaknak az is fontos, hogy látják, éppen mi történik odabent. Pakolása is kényelmesebb a legtöbbek szemében, hiszen nem kell annyit emelgetni a ruhát, a padlóhoz közelebb van a ki-berakó ablak.

Tény, hogy a ruhák kiszedése nehézkesebb a felültöltős modelleknél, és ugyan bepakolásra ez nem mondható el, de az apróbb ruhadarabok egyes felfelé nyíló mosógépeknél a dob mellé eshetnek, ami bonyodalmakat okozhat. Ilyen (a főleg a régebbi típusok esetén jelentkező nehézség) nem fordulhat elő a szembenyíló gépeknél.

Sokan érvelnek a felültöltősök mellett azért, mert a dob felfüggesztése más ezeknél. Az elöltöltős mosógépek felfüggesztése, ill. meghajtása csak a dob hátsó oldalán lehetséges, hiszen szemből a ki-betöltőnyílás van. A felültöltősök dobja viszont mindkét oldalon csapágyazott, ami elvileg megbízhatóbb konstrukciót eredményez. Sőt, nem csak a csapágyakra jut így kisebb terhelés, de kiegyensúlyozottabb, ugrálásra kevésbé hajlamos elvileg ez a konstrukció, sőt, elvileg a centrifuga fordulatszáma is nagyobb lehetne így.

Csakhogy a gyakorlat nem igazolja mindezt, az egy oldalú felfüggesztés mára olyan kiforrott technológia (valójában ezek a modellek hamarabb jelentek meg, mint a felültöltősök), hogy sem tudásban, sem megbízhatóságban nem marad a másik mögött. Elég csak arra gondolnunk, hogy a sokszoros terhelést elszenvedő versenyeken használt motorkerékpár felfüggesztések között is elterjedt ma már az „egyoldalú” megoldás.

A régi modellek miatt tartja magát még egy tévhit: eszerint az ilyen gépek tömítése rosszabb, és a víz az ajtó mellett elkezdhet szivárogni. Szerencsére ilyen ma már aligha fordulhat elő (hacsak a tömítés meg nem sérül). Az elöltöltős mellett szól viszont egy tagadhatatlan kényelmi szempont: pakolhatunk a tetejére.

Amikor nem kérdés a választás

Természetesen van, aki nem választhat, már a körülményei rákényszerítik valamelyik kivitelre. Magyarországon is egyre népszerűbb a konyhabútorba (esetleg előszobaszekrénybe) épített megoldás. A kizárólag elöltöltős mosógéppel megoldható (hiszen kifelé kell nyílni az ajtónak) beépítés főleg a kis fürdőszobás lakásoknál jön szóba.

Ritkábban, de az is előfordul, hogy a mosógépnek szánt hely olyan keskeny, hogy a pakolás, illetve az ajtó kinyitása nem kényelmes szemből. Ilyenkor adja magát a felfelé nyíló típus vásárlása. Mindenképpen jó hír azoknak, akik nem választhatnak kedvükre, hogy sem a funkciókat tekintve, sem megbízhatóságban, vagy fogyasztásban nincs nagy különbség elől- és felültöltős gépek között.

Aki pedig választhat, hogy milyen modellt vesz, az sorra veheti, hogy neki mik a fontos szempontok, vagy választhat egyszerűen szokásai, vagy ízlése szerint.