Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Az Amerikai mosókonyhák

2015. szeptember 25. | vissza a cikkekhez
Az Amerikai mosókonyhák

Amerikában ha lehetőség van rá az emberek nem a fürdőszobában helyezik el a mosógépet, hanem az alagsorban, mosókonyhában. Ennek több előnye is van, ismerjük meg most ezeket.

A mosókonyha előnyei

A mosókonyhában a mosógépek, szárítógépek, tisztítószerek kapnak helyet. A gyermekes családok esetében így nem áll fent annak a veszélye, hogy a kicsik a mosószerek közelébe férkőznek, vagy a mosó-szárítógépeket babrálják működés közben, így eleve biztonságos ez a kialakítás. A szennyes ruhákat leviszik a mosókonyhába és nem díszelegnek a hálószobában, vagy a lakás más pontján, így rendet tartani is sokkal egyszerűbb. Ráadásul ha egy esetleges meghibásodás történik és folyni kezd a mosógépből a víz, akkor nem áztatják el az egész lakást.

Kiknek van mosókonyhájuk?

Mosókonyhát a családi házak esetében lehet kialakítani, vagy a nagy tömbházak esetében az alagsorban, de azt közösen használják. A tömbházakban kialakított mosókonyhában több mosó és szárítógép áll a lakók rendelkezésére, hogy mindenki tisztává varázsolhassa a ruháit anélkül, hogy hosszabb ideig kellene várakoznia. Az olyan épületekben lévő lakások amelyeknek külön mosókonyhája is van kedveltek, hiszen nem kell mosodába járni, ha ezt használhatják a ház lakói.

A mosókonyha berendezése

A mosókonyha berendezése a ház lakóinak igényeitől függ. Egy családi ház esetében egy-két mosógép és egy szárítógép kap általában itt helyet. A két mosógépre azért van szükség, hogy idő hatékonyan egyidejűleg lehessen a színes és a fehér ruhákat kimosni. A kényesebb darabokat nem feltétlenül teszik szárítógépbe, így azok a szárítóra kerülnek amely ugyancsak a mosókonyhában kap helyet.

Amerikában nem igazán divat az udvarra teregetni a ruhákat, ennek leginkább az időtakarékosság az oka. A vasaló és vasalódeszka is itt található, így nem kell a lakásban külön helyet kialakítani ezeknek az eszközöknek. A mosást és szárítást követően a vasalás is hamar elvégezhető a mosókonyhában, így már csak fel kell vinni a frissen mosott ruhákat a házba és már mehetnek is a gardróbba.

A mosószerek, fehérítők, folttisztítók, vízlágyítók, öblítők is itt tárolandóak, így gyakorlatilag minden egy helyen van ami a mosáshoz szükséges. A nagy ruháskosarakban csak le kell vinni a házból a ruhákat és mehetnek is a mosógépbe. Ha nem mossák ki őket azonnal akkor a szennyes kosárba kerülnek, de ez egyáltalán nem zavaró hiszen a mosókonyhában van és nem a fürdőszobában foglalja a helyet.

Nem kell ott üldögélni a gépek mellett amíg tiszták lesznek a ruhák, a ház asszonya időközben végezheti a dolgát és eközben nem zavarja a mosó-szárítógépek zaja sem. A mosókonyhák így egyértelműen előnyösek. Ezért nem is csoda, hogy az amerikai családi házak esetében nagyon gyakoriak, hiszen kényelmesen tárolhatóak a mosáshoz szükséges eszközök és nem rontják a lakás összképét.