Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Az alacsony hőfokon történő mosás negatív hatásai

2014. április 5. | vissza a cikkekhez
Az alacsony hőfokon történő mosás negatív hatásai

Az alacsony hőfokon történő mosásról megoszlanak a vélemények. Köztudottan energiatakarékos és környezetbarát megoldás ha alacsony hőfokon mossuk a ruhákat, de az egészségünk szempontjából nem biztos, hogy ez a legjobb döntés.

Miért veszélyes alacsony hőfokon mosni?

Sok kutatást végeztek a témával kapcsolatosan és ezek azt igazolják, hogy a 30°c  hőfokon történő mosással, csak a baktériumok és vírusok elenyésző százalékától szabadulhatunk meg.

A mikrobiológusok kimutatták, hogy a 40 fokon mosott ruhák mindössze 14 százalékkal kevesebb kórokozót tartalmaznak mint a szennyes kosárban lévő holmik. Ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen ruhadarabokat mosunk alacsony hőfokon.

Az E. coli baktérium például 60 fok alatt életben marad, de sok más kórokozó még ezt a vízhőmérsékletet is túléli. Így ha 30-40 fokon mossuk a ruhákat azok friss illatúak és látszólag tiszták, de tele lehetnek baktériumokkal és vírusokkal.

Ráadásul ilyen alacsony hőfok mellett az is elegendő, ha csak egy baktériumokkal teli ruhadarab kerül a mosógépbe, mivel így a többi ruhára is átterjedhetnek a kórokozók. Ezt követően pedig a mosógépben maradt baktériumok tovább fertőzik a következő mosás folyamán a ruhákat.

Mi a megoldás?

Azt gondolhatjuk, hogy ha nem járunk olyan környezetben ahol erősen szennyeződnek a ruhák, vagy ha azok nem foltosak akkor nincs szükség rá, hogy magasabb hőfokon mossuk őket, de ez téves.

Az alsóneműk, az ágyneműk, a gyermekek plüssjátékai, a játszóruhák amelyekben a parkban örömmel homokoznak, a nadrág amiben leültünk a lépcsőre, vagy egy padra mind tele lehetnek veszélyes kórokozókkal. Ezért érdemes 60 fokon mosni az olyan ruhákat, amelyek anyaga esetében ez lehetséges.

Amennyiben az adott textília érzékeny akkor válasszunk antibakteriális mosószert, amely hatékonyan megszünteti a kórokozókat.

Figyeljünk oda, hogy mit mivel mosunk.

A hálóruhákat, ágyneműket ne mossuk együtt olyan ruhákkal amelyek erősen szennyezettek lehetnek.

A babák és gyermekek ruháira érdemes különös figyelmet fordítani és ezeket külön mosni, magasabb hőfokon bőrkímélő, antibakteriális mosószerrel.

Influenza és más járvány esetén pedig még körültekintőbbnek kell lenni. A gőzmosás és a vasalás sem kíméli a kórokozókat, így ezeket is alkalmazhatjuk.

A mosógépet időnként fertőtlenítsük, hogy a kórokozókat eltüntethessük. Így sok kellemetlenségtől és betegségtől megkímélhetjük magunkat.