Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

A mosógépet is mosni kell?

2017. április 30. | vissza a cikkekhez
A mosógépet is mosni kell?

A mosógép jó esetben háztartásunk legtisztább pontja. Heti több alkalommal pucolja ki saját magát forró vízzel, mosószerrel, öblítővel, vagy más anyaggal ízlés és megszokás szerint. Csakhogy néha mindez mégsem elég: a tisztítóanyagok maradékától a penészig rengeteg oda nem illő anyag piszkolhatja a gépet, és így ruháinkat is. A mosógép tisztán tartására a megelőzéstől a fertőtlenítésig rengeteg módszer létezik, ezeket vesszük sorra.

A megelőzés a legfontosabb

Már az alapkérdést sem egyszerű megválaszolni: egyáltalán szükséges tisztítani gépünket? A dob általában csillog-villog, és a betöltőnyílás sem szokott piszkos lenni, ezek az alkatrészek anyaguk, és a felhasználás miatt sem szoktak látványosan piszkolódni. Igen ám, de lehetnek rejtett szennyeződések, és ott van a szem számára láthatatlan mumus, a vízkő is, mondják erre sokan.

A vízkő kérdése még a szakértőket is megosztja, sokak szerint teljesen felesleges foglalkozni vele. Hogy miért? A vízlágyítók ára szerintük nem térül meg, jobban járunk, ha szükség esetén szerelőre, ha nagy a baj, új gépre költünk. Ráadásul a mai mosószerekben van már vízlágyító, és (mint alább olvasható) vannak olyan alternatív tisztítószerek is, melyek leszedik a vízkövet is.

A megelőzés persze mindig egyszerűbb, mint akkor lépni, amikor baj, van, ezért néhány szabályt érdemes betartani. A mosógép ajtaját tartsuk nyitva, hogy szellőzni tudjon amikor nem használjuk. A szennyeződések megjelenésének az is kedvez, ha soha nem mosunk magas hőfokon, márpedig a korszerű mosószerek ezt lehetővé teszik.

Ezért néha érdemes az ágyneműt, vagy más, nem kényes anyagot akkor is magas hőfokon mosni, ha egyébként nem tennénk. A rendszeres (néhány havonta) ecetes, trisós, vagy mosószódás, 90 fokos program lefuttatását is ajánlják megelőzés céljára. Az üres gép így megtisztul a mosószermaradéktól, vízkőtől és más összegyűlt szennyeződéstől.

Mikor tisztítsunk mindenképp?

Aki technikai ruházatot mosna speciális tisztítószerrel, előtte mindenképp futtasson le egy programot az üres mosógépen, a különleges, lélegző anyagokat a hagyományos mosószer szemcséi is tönkretehetik. A megelőzéshez tartozik a gép szűrőjének rendszeres tisztítása is, és az adagoló fiókot sem árt néha elmosni.

Nem mos rendesen, látható penész- vagy rozsdafoltok jelentek meg, esetleg szaga van a gépnek, vagy a frissen mosott ruháknak? Ezekben az esetekben valószínű, hogy megjelent a mosógép egyik ellensége: a rozsda, a vízkő, a penész, vagy a mosószer maradék. A fenti tisztító átmosás, vagy a direkt mosógép tisztítására kereskedelmi forgalomban kapható anyag használata ilyen esetben kézenfekvő.

És néhány kiemelt hely megtisztítása. Ilyen a fentebb már említett szűrő és adagoló fiók (és annak környéke), ezek nem csak eldugulhatnak, de penészesedhetnek is. Ahogy az elöltöltős modellek ajtajának tömítése is, főleg, mivel ennek alja gyakorlatilag állandóan nedves. Ezeket a kényes helyeket a sima mosás nem tisztítja, ezért helyi tisztításra van szükség.

Amikor már megjelent a penész, vagy más szennyeződés, használjunk penészölőt, vagy sűrű ecetes oldatot. Áztatás után egy régi fogkefével alaposan megtisztíthatjuk az érintett felületeket, majd következhet az egész gép ecetes (egy liter 20%-os ecet a vízbe) átmosása.

Utólag sem felesleges átgondolni, hogy miért jelent meg penész, mosószer maradék, vagy más a gépünkben! Lehet, hogy érdemes folyékony mosószerre váltanunk, többet szellőztetni a fürdőszobát, vagy más módon megelőzni a későbbi problémákat.