Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Babaruhák tisztítása „magas-fokon”

Babaruhák tisztítása „magas-fokon”

Amikor új poronty érkezik a családba, a felhőtlen öröm és boldogság mellett milliónyi apró (és kevésbé apró) dologra kell odafigyelnünk. Bármilyen pici is a babánk, abban egyet értünk, hogy óriási felelősséggel jár megóvni az egészségét, és rengeteg figyelmet igényel. Hogy egy kicsit könnyebb legyen az újdonsült anyukák dolga, összegyűjtöttem néhány olyan szempontot, amit fontos szem előtt tartani csöppségünk zavartalan fejlődése érdekében.

Olyan családban nőttem fel a bátyám után második gyerekként, ahol engem követett még két apróság, egy fiú-lány ikerpár. Éppen emiatt Édesanyámat tekintem a legtapasztaltabbnak gyermeknevelés szempontjából, lévén, hogy idestova több mint 30 éve dolgozik óvónőként – és immáron nagymama is. Így tökéletesen alkalmas személynek tartottam arra, hogy alaposan körbejárjuk az újszülött- és babaruhák tisztításának témáját, hiszen milyen forrás lehetne ennél hitelesebb?

Miből is legyen az első rugdalózó?

Elsőként arról beszélgettünk, mennyire fontos, hogy milyen anyagú babaholmit választunk, mivel ez közvetlenül érintkezik kisbabánk bőrével. Különösen ügyeljünk arra, hogy minél jobban szellőző, lehetőség szerint természetes alapú ruhaanyagból készüljön a pici ruhája, és könnyen tudjuk tisztítani. Műszálas ruhácskát ne adjunk a babára, hiszen az kevésbé légáteresztő, emiatt a különböző szennyeződések is könnyebben tapadnak meg rajta.

 Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb babakelme a kellemes tapintású és meleg bébiplüss, hiszen az egyik legjobb választás, még az érzékeny bőrű csemetéknek is. Összetétele általában 80% pamut és 20% poliészter, bár ez az arány termékenként lehet változó. Ennek az anyagnak egy vékony poliészterháló képezi az alapját, és erre kerülnek hurkolással a 100%-os pamutszálak. Kizárólag ez a pamutréteg érintkezik a picúr bőrével, és mivel nagyon kis százalékban fordul elő allergia a viselése közben, ideális választás. Mivel rugalmas anyagról beszélünk, babánknak biztosan kényelmes viselet lesz az első mozdulatoktól egészen az udvaron megtett első körökig, de még a későbbiekben is kiváló választás játszós ruhának. A bébiplüss nem tartozik a legolcsóbb ruhaanyagok közé, azonban tartóssága miatt megéri a pénzét, még mindennapos mosás esetén is sokáig használható marad. Ha mégis nyugtalankodunk a kicsi ruházatának anyaga miatt, érdemes beszereznünk olyan textíliából készült holmikat, amely ellenőrzött körülmények között készült, és 100% biopamutot használtak hozzá alapanyagként.

Mosó Masa mosodája

A legtöbb babaruhára érvényes az, hogy 40-60 fokon tisztára mosható, azonban Édesanyám arra emlékeztetett, 70 fok alatt nem biztos, hogy minden baktérium elpusztul. A ruhán található címke által megengedett legmagasabb hőfokon mossuk hát babánk ruháját. Amennyiben lehetséges, bátran használjuk a mosógép főző mosás funkcióját (90-95 fok), ez minden szennyeződést eltüntet. Újszülött babánk ruháját feltétlenül mossuk teljesen külön a család többi holmijától, ezután pedig a pici egy éves koráig erősen ajánlott ugyanígy eljárni.

A folttisztítás egy külön fejezetet képvisel a kisgyermekes anyukák életében.

  • Ha adott a lehetőség, a folt keletkezését követően minél előbb próbáljuk meg eltüntetni, ha viszont nem, akkor jöhetnek a jól bevált anyai praktikák. Az egyik ilyen lehetőség, hogy szappannal és hidegvízzel átdörzsöljük a foltot, majd kiöblítjük – ám ez valószínűleg széles körben elterjedt tanács.
  • A másik bevált trükk, hogy ha pamut vagy vászon anyagú a rosszcsont ruhája, akkor próbáljuk meg forró vízgőz fölött addig tartani, amíg a folt megadja magát, majd mehet mosásba a hagyományos módon. A folt eltüntetésére használhatunk még otthon fellelhető csodaszereket, és ezek szinte biztos, hogy antiallergének. Ilyen például az ecet, a citromlé, a bórax vagy az alkohol.
  • A pici babánk és/vagy kisgyermekünk ruháit száradás után sose mulasszuk el kivasalni, hiszen a vasalás is fertőtlenítő hatással bír. Ahhoz, hogy minél tisztább legyen végül a ruha, vasaljuk a „visszájáról”, vagyis azt az oldalát, ami érintkezik a babánk illetve kisgyermekünk bőrével.
  • Nagyon fontos azonban, hogy milyen mosószert illetve folttisztítót használunk a babaruhák tisztántartására. A tapasztalt anyukák inkább a folyékony mosószert ajánlják szemben a porállagúval, hiszen az előbbi a mosás során kevésbé marad az anyagban, míg utóbbi beleragadhat, foltot hagyhat azon.

Sok olyan terméket forgalmaznak, amelyek egy érzékenyebb bőrű babánál már allergiás reakciót válthatnak ki – nagyon oda kell figyelnünk, mi van a címkére írva. Az allergén agyagnak számító nikkel és a kobalt irritálhatja a baba bőrét is, hiszen a felnőtt lakosság közel 20% érintett ebben, ami elég magas arány.

Manapság – szerencsére – több olyan szer is akad a piacon, amin feltüntetik, ha bababarát összetevőkből készült. Ám ekkor is csak úgy mehetünk biztosra, ha az újonnan vásárolt mosószer használatát követően figyeljük a kicsi bőrét, annak reakcióit. Ha nem tapasztalunk elváltozást, maradjunk a bevált mosószernél.

Spóroljunk pelenkamosással!

Manapság egyre kevesebb helyen látni azt, hogy az anyukák a ruhapelenkát részesítenék előnyben. Ez nem is csoda, hiszen a papírpelenka – bárhogy is nézzük – sokkal kényelmesebb választás, eldobható, és még a használata is könnyebb, mint hagyományos társáé. Azonban a ruhapelenkának is megvannak a maga előnyei: amellett, hogy sok pénzt tudunk vele megspórolni, bőrbarát textíliából készül, és a környezetet is kevésbé szennyezzük. Nézzük hát, milyen praktikákat hagyományoz ránk Édesanyám a ruhapelenka tisztítását illetően.

Ha a textilpelenka használata mellett döntünk, érdemes beszerezni annyi darabot, hogy „3 túra” pelenkánk legyen. Ez azt jelenti, hogy amíg az egyik túra a polcon pihen használatra várva, addig a második mosásban van, míg a harmadik szárad. Nagyon fontos, hogy a használt pelenkákat főző programmal tisztítsuk, azaz 90-95 fokon történjen a mosás. Érdemes lehet leáztatni forró vízben egy időre a mosógépi mosás előtt. Később azonban, mikor a pici már szilárd ételt is fogyaszt az anyatej vagy tápszer mellett, folttisztító szerekkel segíthetjük az áztatás és a főző mosás hatékonyságát. Minden esetben kizárólag ruhapelenkákkal töltsük meg a mosógépet, ne keveredjen más ruházattal – se babaruhával, se egyéb holmival. Nagyon fontos, hogy a tiszta és száraz pelenkákat minden alkalommal vasaljuk ki, ugyanis ez is baktérium- és gombaölő hatású.

Egy biztos: ha valaki gyermekvállaláson töri a fejét, mindenképpen szerezzen be egy megbízható mosógépet! :)

Szerző: Komjáti Ágnes 2016. augusztus 6.