Mosas.hu - a tudatos mosásért
Írj nekünk

sensolap(kukac)gmail.com

Amerikában miért mosnak sokan mosodákban?

Az amerikai filmekben már sokszor láthattuk, hogy a lakosok mosodába viszik a ruháikat és ott tisztíttatják őket. Ez Európai szemmel furcsa szokásnak tűnhet, de ennek több oka van. Leginkább a nagyvárosokban élők mossák a ruháikat mosodában és ez számukra teljesen természetes. Aki Európából költözik ki, az eleinte csak meglepetten figyeli, hogy miért nincsenek a lakásokban mosógépek.

Bérházak

A nagyvárosokban számtalan bérház van, amelyek lehetnek 3-4 emeletesek, de akár 40-50 emeletesek is. A bérház lakásai általában egy cég tulajdonai. Tehát a hazai szokásoktól eltérően egy cég, társaság adja bérbe a lakásokat és nem magánszemélyek. A cég, amelyiknek tulajdonában van a bérház a lakásokat az esetek nagy többségében berendezve adja ki, így a bútorok és az elektronikai eszközök is biztosítottak a lakók számára.

Amerikában lakásbérlés esetén általában a rezsit is beleszámolják a bérleti díjba. Akármekkora is a lakó víz és áram fogyasztása, egy előre meghatározott fix összeget fizet lakbérként amibe ugye ezek a költségek is bele vannak kalkulálva. Így a tulajdonos cégnek az az érdeke, hogy ne legyen túl magas a víz és áram fogyasztás. Másrészt ezek a lakások nem túl tágasak, tehát egy mosógép nem is valószínű, hogy elférne a fürdőszobában.

Vannak olyan bérházak is, ahol ha lenne hely a mosógép számára, akkor sem engedélyezi a tulajdonos társaság a beüzemelést, a már fent említett megnövekedett áram és vízfogyasztás miatt. Illetve a károktól is nagyon tartanak, egy mosógép meghibásodás esetén a lakos akár az alatta lévő lakást is eláztathatná, az pedig komoly költségeket jelentene a bérház tulajdonostársaságának. Ezt a kockázatot viszont az esetek jelentős többségében nem vállalják be. Ezekben a lakásokban ha meghibásodik valami, azt a tulajdonos társaság javíttatja meg, vagy cseréli ki, a saját költségén, így érthető, hogy nem vállalnak fölösleges kockázatokat.

Alaksori mosodák

A bérházak között vannak olyanok, amelyeknek az alaksorában van egy mosókonyha, ahol a lakók moshatnak. Ennek viszont külön díjai vannak, ez már nem tartozik bele a lakás bérléséért fizetett összegbe. Ha a bérház tulajdonosai úgy vélik, hogy nem éri meg a befektetést, vagy nincs hely a mosókonyha kialakításához, akkor a lakók kénytelenek mosodában tisztíttatni a ruháikat.

Mobilitás

Amerikában a költözés sokkal gyakoribb mint hazánkban. Egy jó álláslehetőség esetén nem sokat gondolkodnak az állampolgárok a költözésen. Éppen ezért nem igazán vásárolnak saját bútorokat, nagyobb, költségesebb háztartási eszközöket, mivel költözéskor magukkal kellene vinniük, vagy el kellene ajándékozniuk. Az új lakásba nem is biztos, hogy beférnének a felhalmozott dolgok, eladni pedig esetleg potom pénzért tudnák egy-egy garázsvásár esetén, ha pedig mégis magukkal vinnék akkor a szállítást kellene fizetniük, ami nem olcsó mulatság. Ha például egy másik államba költözik a család, akkor olcsóbban megússza, ha újonnan megveszi a lakás berendezését, mintha fizetné a szállítás költségeit.

Takarékosság

A mosógép használatakor megnő a víz és áram fogyasztás, arról nem is beszélve, hogy meg kell venni a mosó és szárítógépeket. Így még ha engedélyezett is az adott lakásban a mosógép bekötése, akkor sem mindenki él ezzel a lehetőséggel. A mosópor, öblítő, vízlágyító, folttisztító is pénzbe kerül. Így bármilyen furcsán is hangzik, sok esetben olcsóbb mosodában mosni a ruhákat. A meghibásodások esetén az amerikaiak hajlandóak inkább kicserélni az adott eszközt, mintsem megjavíttatni. Fogyasztói társadalom lévén így nem ruháznak be olyan eszközökbe, amibe nem muszáj. Nem tartják fontosnak, hogy olyan tárgyat birtokoljanak, amit egyébként is használhatnak, hiszen számtalan mosoda közül választhatnak.

Mosoda

Amerikában szinte minden sarkon van egy mosoda, ahová járhatnak a lakók. Több kapacitású mosógép közül lehet választani a mosodákban, így akár 5, akár 10 kg. ruhát is egyszerűen ki lehet tisztítani.

A fizetés változó, vannak olyan mosodák, ahol a mosógép pénz bedobós, mint egy kávé automata és olyan is van, ahol az ott dolgozóknak kell fizetni. A mosópor és az öblítő beletartozik az árba, de aki ragaszkodik valamilyen márkájú mosószerhez az viheti magával és használhatja azt.

mosoda

A mosás után mennek a ruhák a szárítógépbe és ezt követően szépen összehajtogatva viheti is őket haza a tulajdonosuk. Persze a szárítógép használata nem kötelező, akár vizesen is haza lehet vinni a ruhákat és otthon kiteregetni, de ezzel a lehetőséggel nem sokan élnek. A szárítógép használatának külön díja van, de az ottani fizetésekhez mérten a mosodában való mosás, szárítás nem jelent nagy költséget.

Idő hatékony megoldás

Mindenki maga dönti el, hogy a mosodában ücsörög amíg lejár a mosógép programja, vagy elmegy ügy intézni, kávézni egyet és mire lejár a program visszamegy, hogy átpakolja a ruháit a szárítóba. Bár a mosodába menés sokszor kikapcsolódás is, mert új emberekkel lehet ismerkedni, beszélgetni. Barátnők sokszor együtt mennek mosodába, hogy amíg a ruhák tisztulnak jókat cseveghessenek. Amerikában tehát a mosodában való mosásnak nagy hagyománya van és nem teher az emberek számára. A lakosok jelentős része rendelkezik saját autóval, így nem gond több kiló ruhát elcipelni. A nagymosások esetén, vagy a kisgyerekes családok van, hogy 2-3 gépet is megtöltenek a különféle textíliákkal, így autó nélkül szinte lehetetlen lenne elvinni, majd hazavinni a ruhákat.

Higiénia

Mivel itthon a mosodába járás nem jellemző az olvasókban felmerülhet a kérdés, hogy mennyire higiénikusak ezek a mosógépek, amelyeket számtalan ember használ? A higiénia miatt nem kell aggódni, mert a mosógépeket természetesen fertőtlenítik, így a babaruhákat és az érzékenyebb ruhadarabokat is nyugodtan ki lehet bennük mosni. 

A mosás is alapvetően magasabb hőfokon történik, tehát ha nem követeli meg a ruha anyaga akkor nem 30 fokon mossák, így a baktériumok és gomák ezt nem élnék túl, nem beszélve a mosószerről, fehérítőről, tehát a tisztítószerekről, amelyek nem kegyelmeznek a baktériumoknak.

Vannak olyan mosodák ahol, nem a víz hőfokát lehet beállítani, hanem választani lehet, hogy langyos, meleg, vagy forró vízben szeretnénk mosni. Így a nem túl érzékeny darabokat akár forró vízben is moshatjuk, ekkor pedig kizárt, hogy bármilyen kórokozó is túlélné a mosást. Másrészt a mosodában alkalmazottak is vannak és egyértelműen nem engednék meg, hogy teszem azt sáros, nagyon mocskos ruhát mosson valaki a gépekben. Hiszen az ő érdekük is, hogy a mosodának jó híre legyen és a szolgáltatást igénybe vevők elégedettek legyenek, mert akkor a következő alkalommal is oda viszik a szennyes ruháikat. Így az ott dolgozók mindent megtesznek azért, hogy a mosás a lehető leghigiénikusabb legyen és a felhasználók elégedettek legyenek.

Kik mosnak otthon?

A nagy családi házakban vannak leginkább mosógépek, sőt mosókonyhák. Amerikában jellemző, hogy a családi házakban a mosógép az alagsorban van, így nem foglalja a helyet a fürdőszobában és jobban is mutat így a fürdőszoba.

A mosókonyhában lehet akár két mosógép is, attól függően, hogy hány tagú a család, milyen gyakran és mekkora mennyiségű ruhát kell mosni. De jellemzően nem az 5 kg. kapacitású mosógép mellett döntenek, ha már megvásárolják az eszközt, hanem a jóval nagyobb kapacitású gépeket részesítik előnyben.

alagsori mosókonyha

Ez Európai szemmel ugyancsak furcsa lehet, de Amerikában az emberek nagy többsége mindenből a nagyobbat vásárolja meg. A szárítógépek is alap felszereltségnek számítanak a családi házakban. Az amerikai emberek folyton rohannak és minden lehető módon megpróbálnak időt spórolni, így teregetés helyett marad a szárítógép.

Ha a házban van mosókonyha, akkor ott történik a vasalás is, majd ezt követően mehetnek a ruhák a gardróbba. Bár ha a szárítógépből kiszedjük a ruhát és még forrón összehajtogatjuk, vasalásra sincs feltétlenül szükség, persze ez csak a nem túl gyűrődékeny ruhadarabokra igaz.

A nagyvárosokban

Azok akik saját lakásban élnek és nem bérelt lakásban, ugyancsak sok esetben otthon mosnak. De ez csak akkor lehetséges, ha a lakás megvételekor gondoltak rá, hogy mosó és szárítógépet szeretnének, mert ugye ezek helyigényes háztartási eszközök. Általában azok ruháznak be a nagyvárosokban saját mosó és szárítógépbe, akik tudják, hogy az elkövetkezendő néhány évben nem terveznek költözést, így megéri megvenniük ezeket az eszközöket.

A nagyobb textíliákat mint az ágynemű és hasonlók még abban az esetben is gyakran mosodába viszik, ha van otthon mosógépük, mert egyszerűen kényelmesebb és időtakarékosabb így kitisztítani a nagy darabokat. A modern új építésű bérlakásokban már általában mosógépek is vannak, valamint számtalan más elektronikai eszköz és mondhatni luxus berendezés, de ezeknek a lakásoknak jóval magasabb a bérleti díja is, így ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Vidéken

Vidéken viszont elterjedt az otthoni mosás. Ha nincs lehetőség mosókonyha kialakítására, akkor a fürdőszobában csinálnak helyet a mosógépnek, de nem járnak olyan gyakran mosodába, mint a nagyvárosi lakosok.

A friss levegőn száradt ruhák illatát viszont a vidéki lakosok sem gyakran élvezik, mivel a nagy többség szárítógépet használ, hogy ne kelljen teregetni és várni, amíg a ruhák megszáradnak.

A rohanó életmód, a mobilitás iránti vágy a gyakori költözés miatt és a szigorú lakástulajdonosok tehát a leggyakoribb okai annak, hogy miért mosnak az amerikaiak általában mosodában. Mivel az ottani fizetések mellett ez nem jelent anyagi megterhelést és a mosás közben még csevegni, vagy ügy intézni is lehet nem is olyan kellemetlen időtöltés a mosodába járás.